Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Putin po treh mesecih odstavil Surovikina

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 12th januar 2023, 07:22 dop

Ruski predsednik Vladimir Putin je odstavil Sergeja Surovikina po vsega treh mesecih, kar je ta prevzel vodenje vojaškega napada Rusije na Ukrajino. Pred tem skupnega poveljevanja okupatorske vojske v Ukrajini ni bilo. Vodenje prevzema general Valerij Gerasimov, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. V zadnjih mesecih je Rusija na bojiščih doživljala neuspehe. V času Surovikina se je morala umakniti iz območja edine regionalne prestolnice, ki so jo zasedli po napadu na Ukrajino, iz Hersona. Ukrajinci pa so rusko vodenje vojske večkrat tudi ponižali, denimo s preciznim raketiranjem velikega števila ruskih vojakov, ki so se zbirali v stavbah blizu fronte, v katerih je bilo tudi razstrelivo. Iz Ruske strani so trdili, da so z raketnimi napadi Ukrajincem to vrnili s podobnimi napadi, a preverjanja medijev so pokazala, da je šlo za neresnične trditve propagandne vrste.

Resen vojaški preboj Rusiji zadnje mesece ni uspel nikjer. Obdobje Surovikina so zaznamovala obsežna bombardiranja civilne infrastrukture v Ukrajini, kar pa te države ni spravilo na kolena. Je pa sprožilo reakcijo, da je zahod Ukrajini poslal modernejše orožje za obrambo pred napadi letal in raket. Večino ruskih raket in dronov so Ukrajinci zadnje čase zaradi te modernejše oborožitve sestrelili. Rusija pa je za to bombardiranje porabila veliko svojih zalog raket, ki niso poceni. V Ukrajino prihaja tudi drugo modernejše zahodno orožje. Na spletnih omrežjih to odmeva tako:

Surovikin, ki je v preteklosti vodil rusko posredovanje v Siriji, tudi uničenje mesta Alepo, je imenovan za enega od treh namestnikov novega poveljnika ruske vojske v Ukrajini.

Rusija medtem še naprej poskuša doseči preboj pri mestu Soledar v bližini Bakhmuta, ki ga Rusi neuspešno oblegajo že več mesecev. Iz ruske strani trdijo, da so Soledar že zasedli, Ukrajinci pa so to že večkrat zanikali. Kraj hudih spopadov je označen na zemljevidu:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu