Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vladajoči v parlamentu z NSi zlorabljajo oblast, ker se bojijo nadzora SDS

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th april 2023, 10:23 dop

Koalicijske stranke so z NSI danes zavrnile predlog, da bi SDS prevzela vodenje komisije za nadzor javnih financ in dobila tudi štiri sedeže v njej. Komisijo bo še naprej vodil Jernej Vrtovec (NSi), večina članov komisije pa bo iz NSi, vsi ostali pa iz koalicijskih strank. Enako je tudi v komisiji za nadzor obveščevalnih služb.

Nenavadno ravnanje je vodja poslanske skupine Svobode Borut Sajovic pojasnil s tem, da ni pomembno, kdo vodi nadzorne komisije, pomembno pa je, da ima opozicija večino v njih. Enako je sporočil tudi Matej Tonin, da je opozicijski nadzor že, če vodenje in vse položaje, ki pripadajo opoziciji, zasede NSI:

Janša se je na onemogočanje nadzora oblasti največji opozicijski stranki, v katerem sodeluje manjša NSi, odzval tako:

S tem se nadaljuje goljufanje vladnih strank, ki SDS Janeza Janše že leto dni onemogočajo običajen opozicijski nadzor vlade, z vodenjem in večino v komisijah za nadzor javnih financ in obveščevalnih služb. Stranke Svoboda Roberta Goloba, SD Tanje Fajon in Levica Luke Mesec so vodenje obeh nadzornih komisij namesto SDS, ki jo je volilo 23,5 odstotka volivcev, dodelile do vladajočih bolj prijazni NSi, za katero je bilo na volitvah le 6,9 odstotkov volivcev in ki resnega nadzora, ker gre za manjšo stranko, dejansko ne more izvajati. V vladnih strankah računajo, da jim bo to, da bo manj nadzora in kritik opozicije, dolgoročno koristilo.

Škodovalo bo celotni državi.

Tudi po preračunih in predlogu, ki so ga pripravile strokovne službe predsednice državnega zbora takoj po volitvah, bi SDS morala voditi obe nadzorni komisiji. Predsednik SDS Janez Janša je NSi Mateja Tonina ponudil, da jim prepusti vodenje komisije za nadzor obveščevalcev. A se je NSi dogovorila z vladnimi strankami in so za predsednika komisije za nadzor javnih financ postavili Jerneja Vrtovca (NSi). NSi pa so vladajoči dodelili tudi vodenje nadzora obveščevalnih služb. NSi pri onemogočanju resnega opozicijskega nadzora oblasti sodeluje, ker njeni predsedniki komisij s tem dobijo višje plače, v ozadju pa so, tako se zdi, tudi nekateri položaji v državnih podjetjih, ki so jih kadri NSi ohranili zaradi “kooperativnosti”.

Jernej Vrtovec (NSi) Foto: DZ/ Matija Sušnik

A zaradi goljufanja so težave. SDS pri goljufivem početju že ves čas noče sodelovati. Zdaj so pa, da jih vladne stranke izrabljajo, nekoliko opazili celo v NSi.

Le naivnost NSi ali kaj več? V Vrtovčevi »nadzorni« komisiji so koalicijski poslanci, ker imajo večino, včeraj izglasovali, da predsednik in posamezni člani nadzornega sveta RTV pri opravljanju svoje funkcije niso ravnali neodvisno, nepristransko, pošteno in vestno in svoji lastni vladi predlagali, naj jih zamenja. Isto so vladajoči poskušali doseči že s spremembo zakona o RTV, zato so nadzorniki trenutno le še začasni vršilci dolžnosti. Postopek zamenjavanja je ustavilo ustavno sodišče, da presodi ustavnost in prepovedalo imenovanje novih. Sklep, ki je obraten od odločitve ustavnega sodišča, da ne smejo opraviti zamenjav do sodbe, kaže, da za cilje vladajočih, ki so sporni z vidika sodbe ustavnega sodišča, zdaj dela še opozicijska nadzorna komisija, ki jo s pomočjo NSi obvladuje koalicija.

Kolegij predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič (NSi) je zaradi tega danes razpravljal o opozorilih iz NSi, da komisija za nadzor javnih financ ne more zagotavljati nadzora, če ima v njej ves čas večino koalicija. Ker so vladne stranke vodenje nadzora javnih financ prepustile Jerneju Vrtovcu iz NSi, čeprav bi moralo pripasti SDS, je v to komisijo SDS sicer imenovala štiri svoje člane, a ti na seje nočejo prihajati, dokler ne dobijo tudi vodenja. Ker ima NSi dva člana, svoboda tri, SD in Levica pa po enega, je odločna večina v komisiji zaradi tega ves čas na vladni strani. Kolegij je danes potrdil predlog Svobode in SD, da bo Svoboda dva svoja sedeža začasno posodila NSi, ki bo s tem imela štiri zastopnike, vladne stranke pa tri.

Ta nenavaden predlog je bil uradno takšen:

Takšnemu goljufivemu ravnanju vladnih strank, ki onemogočajo največji opozicijski stranki normalen nadzor, smo priča prvič v zgodovini demokratične države.

Zaradi goljufanja vladajočih SDS svojih poslancev nima niti v komisiji za nadzor obveščevalnih služb. Nekaj časa komisije za nadzor obveščevalnih služb sploh ni bilo. Sčasoma pa je vladna koalicija po dogovoru z NSi odredila sestavo, po kateri to komisijo kot predsednik vodi Janez Žakelj (NSi), podpredsednik je Jožef Horvat (NSi), člani pa so Teodor Uranič (Svoboda), Matej Tonin (NSi), Jernej Vrtovec (NSi), Predrag Baković (SD) in Nataša Sukič (Levica).

Vladne stranke, ko gre za nadzor obveščevalnih služb, nadzorujejo same s pomočjo majhne NSi. Enak »nadzor« so zdaj uvedli pri nadzoru javnih financ, a zagotovili vsaj matematični videz, da ima večino opozicija.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (6)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu