Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ankete novembra: Janša presekal Židanov pohod v nebo

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 27/11/2017)

Vpliv predsedniških volitev, ko je Borut Pahor deleže SD Dejana Židana poganjal v nebo, je nekoliko izvenel. Po meritvah, ki jih redno objavljajo tri televizije, je novembra SDS Janeza Janše spet povsod na vrhu.

Propagandisti na levi so se takoj odzvali s članki v tisku, kako s to stranko, če dobi relativno večino, nihče ne bo sestavljal vlade, pa čeprav SDS in Janez Janša s tem še nikoli nista imela niti najmanjših težav. Tega ne omenjajo.

Janša je celo edini v zgodovini države doslej, ki je sestavil vlado, čeprav na volitvah konec leta 2011 s svojo stranko ni dobil relativne večine. Takrat to ni uspelo favoritu levice in Milana Kučana Zoranu Jankoviću. Mediji, ki danes pišejo, kako bo Janša težko sestavil vlado po volitvah, so leta 2011 Jankovića predstavljali za rešitelja težav, na moč navijali zanj in niso nič omenjali možnosti, da mu ne bo uspelo sestaviti koalicije, če morebiti dobi volitve.

Kar se je pozneje zgodilo.

Imajo pa v Nemčiji zaradi trmoglavosti strank po volitvah trenutno res velike težave, kako tam sestaviti vlado.

Oktobra je po raziskave Ninamedije za TVSLO SD prehitevala SDS. To je raziskava, v kateri je levica redno močnejša kot po drugih dveh meritvah. V obratno smer odstopa raziskava Parsifal SC za Novo24TV, po tej SD tudi oktobra ni prehitela SDS. Skoraj praviloma so rezultati Mediane Pulse za POPTV nekje vmes med prej omenjenima.

SLS nad pragom, Zidanšek pa v svet

Vse tri novembrske raziskave so nastale v času drugega kroga predsedniških volitev, ki so bile 12. novembra, in na katerih je Borut Pahor zbral 53,09 odstotka glasov, Marjan Šarec pa presenetljivo visokih 46,91 odstotka. Ta teden so bile še volitve državnih svetnikov, na katerih je izstopajoč rezultat dosegla SLS Marka Zidanška, ki je bila po anketah že pred temi volitvami večinoma nad pragom za stop v državni zbor. Le po Ninamediji ne. Zanimivo bo opazovati, koliko bo ta dosežek SLS, ki pomeni, da se bo njihov predsednik pojavil tudi v parlamentu, vplival na podporo stranki, ki jo bodo anketarji izmerili v decembru.

Obrnjeno sliko vidimo pri NSi Ljudmile Novak, ki jo po raziskave, ki jo je objavila Nova24TV, SLS celo prehiteva, po ostalih dveh raziskavah pa je NSi krepko spredaj.

Med majhnimi strankami izstopa še SNS Zmaga Jelinčiča, ki je po dveh raziskavah nad pragom za vstop v DZ, Ninamedija pa je sploh ne meri in prikazuje posebej. Je pa ta agencija, ki ima manjši nabor strank, katerih popularnost preverja, tokrat merila možnosti Stranke Marjana Šarca, ki bi dobila pet odstotkov. Očitno delajo tudi izjeme.

Kot vedno sem, da bi lahko primerjal rezultate različnih raziskav iz raziskav javnega menja, izločil neopredeljene. To storim tako, da upoštevam le opredeljene anketirane, torej tiste, ki so izbrali stranke.

Preračun grafično pokaže takšno sliko:

Tudi na volitvah, podobno kot v tem prikazu, štejejo le tisti, ki veljavno glasujejo za katero od strank. Takšno preračunavanje pa je nekoliko tvegano, ker ni nujno, da še neopredeljeni in tisti, ki trdijo, da ne gredo na volitve, ne bodo vplivali na razplet. Takšnih, ki iz prikaza izginejo, je skoraj polovica.

Gor SD, SDS, dol SMC in levica

Dodatno dimenzijo pokaže časovna primerjava, kako priljubljenost strank časovno niha v primerjavi z rezultatom volitev. Prikazujem primerjavo septembra in novembra. Oktobra, to je bil mesec volitev, za primerjavo nisem uporabil, ker mi za tisti mesec manjkajo rezultat raziskave na POPTV in korektnega povprečka ni mogoče izračunati.

V časovni primerjavi je čas volitev koristil SDS in SD, obe sta zadnje mesece pridobili, škodil pa SMC Mira Cerarja, ki ji je v primerjavi z volitvami že katastrofalno nizek delež še upadel. To dogajanje se deloma ujema z uspehom kandidatov teh treh strank. Kandidatka SMC ministrica Maja Makovec Brenčič je bila na volitvah po rezultatu hudo neuspešna, Pahorju, ki ga je podpirala SD, je uspelo ubraniti predsedniški položaj, kandidatka SDS Romana Tomc pa se ni odrezala slabo, čeprav je bila daleč od drugega kroga.

Primerjava z vključeno časovno dimenzijo je takšna:

Izvirni rezultati, ki sem jih preračunaval, so dostopni na povezavah na spletnih straneh televizij, ki so jih objavile:

 

 

TV Slovenija

 

Nova24TV

 

POPTV
Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu