Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

SDS dohiteva volilni rezultat Svobode, Ljudmila Novak še kar bolj popularna od Goloba

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th april 2023, 09:14 pop

Kar 33,9 odstotno podporo je za SDS Janeza Janše med za stranke opredeljenimi volivci pokazala Ninamedia v raziskavi, katere rezultat je včeraj objavil časopis Dnevnik. Delež SDS je le 0,6 odstotne točke nižji od rezultata, ki ga je na volitvah doseglo Gibanje Svoboda s 34,5 odstotnim deležem. Na lestvici priljubljenosti na vrhu ostaja Anže Logar (SDS), na drugo mesto se je prebil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan (GS), tretja je predsednica Nataša Pirc Musar. Zanimivo je za prvo trojko, kjer je evropska poslanka NSi Ljudmila Novak še vedno pred premierom Robertom Golobom. Novakove pred Golobom pri Ninamedii niso našli prvič.

Ninamedia je v lasti Nikole Damjanića, veliko prihodkov ima iz omrežja ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Golob je bil v preteklosti podpredsednik Jankovićeve stranke Pozitivna Slovenija.

SDS je na volitvah pred letom volilo 23,5 odstotka volivcev, s 33,9 odstotka, kar jim je pokazala meritev Ninamedie ta teden, so se močno okrpili. Na lestvici popularnosti se je precej povzpel, na 12 mesto, tudi predsednik SDS Janez Janša. Po meritvah Ninamedie je bil praviloma nižje tudi, ko je bila SDS povsem na vrhu. Če bi bile danes volitve, bi SDS in NSI Mateja Tonina, torej največji opozicijski stranki, dosegli 44,1 odstotni delež. Nekaj manjši delež kot prejšnji mesec, a še vedno več kot na volitvah, je raziskava s 36,9 odstotka pokazala Svobodi, ki ostaja na vrhu, a s prednostjo le treh odstotnih točk pred SDS.

Pri vrednotenju rezultatov je potrebne precej previdnosti, Ninamedia ima v vprašalniku le parlamentarne stranke, za manjše pa je le možnost: druge stranke. Za to se je odločilo 2,4 odstotka anketiranih. Po raziskavah Mediane že stranke Resni.ca Zorana Stevanoviča, kjer ponujajo več strank, doseže več kot tri odstotke. Da majhnih strank ni “na glasovnici”, povišuje deleže parlamentarnih strank, ki so.

Skok SDS pokaže tudi primerjava zadnjih treh meritev Ninamedia. Pri drugih strankah so spremembe manjše. Morda nekoliko izstopa padanje podpore Levici, a po raziskavah Mediane je Levica še precej nižje.

V grafikah in članku so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. Izvirni deleži podpore različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj preračunov, so takšni (s klikom lahko vse preglednice povečate):

Vse podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in ker omogoča preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu