Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Primerjava DZ in EU volitev: Poraženca SMC in Levica

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2019, 07:18 pop

Državna volilna komisija opoldne začenja preštevanje še zadnjih glasovnic iz tujine, da bi ugotovila uraden rezultat evropskih volitev, mineva pa tudi točno leto dni od zadnjih volitev poslancev. Primerjava rezultat obojih volitev pokaže, da sta na evropskih volitvah največ izgubili SMC Mira Cerarja in Levica Luke Meseca. Glasove jim je v glavnem pobrala SD Dejana Židana. Premier Marjan Šarec pa je ponovno napovedal povezovanje sil s SMC in SAB, ki jima je pred evropskimi volitvami pokazal vrata v dogovarjanjih o skupnem nastopu.

Šarec vzel volivce Mescu, Židan Cerarju

LMŠ Marjana Šarca je na evropskih volitvah pridobila tri odstotne točke, točno toliko je izgubila Levica Luke Meseca. SD Dejana Židana je pridobila 8,8 odstotne točke, SMC Mira Cerarja je izgubila 8,2 odstotne točke, SAB Alenke Bratušek pa še 1,1 odstotne točke. V odstotkih gledano je na evropskih volitvah največ, 88 odstotkov, pridobila Židanova SD, sledi NSi, ki je pridobila 55 odstotkov, največji poraženec v primerjavi z volitvami poslancev pa je v odstotkih Cerarjeva SMC, ki je izgubila 84 odstotkov svojega deleža, Mesčeva Levica pa 32 odstotkov. Podatki za vse parlamentarne stranke so takšni:

V primerjavi evropskih volitev z volitvah poslancev pred letom upoštevam seštevek glasov za SDS Janeza Janše in SLS Marjana Podobnika, ker je SDS na evropskih volitvah pač nastopila v koaliciji. Ti stranki sta v primerjavi z letom prej izgubili štiri odstotke ali 1,1 odstotne točke. Je pa na desni strani veliko v primerjavi z volitvami poslancev pridobila NSi Mateja Tonina: kar 55 odstotkov več je zbrala ali 3,9 odstotne točke več. Pri Desusu Karla Erjavca pomena koalicijske povezave z Igorjem Šoltesom ni bilo mogoče upoštevati. Šoltes na volitvah poslancev pred letom namreč ni nastopil. DeSUS sam pa je pridobil. Nekaj sta izgubili še SAB Alenke Bratušek in SNS Zmaga Jelinčiča, obe stranki sta na evropskih volitvah končali čisto na pragu, torej pri štirih odstotkih, ki jih je treba doseči, da v domačem parlamentu stranka dobi poslance.

Opozicija pridobila več

Gledano z vidika koalicije, ki vlada od lanskih volitev poslancev in opozicije, se je, če deleže seštejemo, bolj okrepila opozicija SDS v koaliciji s SLS, NSi in SNS, rahlo več pa je zbrala tudi koalicija LMŠ, SD, SMC, DeSUS, SAB, h kateri prištevam tudi Levico. Levica ima z vladnimi strankami dogovor o skupnem vladanju, a se razglaša za opozicijo.

Obe strani, koalicijska in opozicijska, sta lahko pridobili, ker so na evropskih volitvah manj zbrale neparlamentarne strank, ki se jih je na evropskih volitvah tudi manj potegovalo za oblast. Primerjava rezultatov obeh blokov je pred prištetjem glasov iz tujine, ki pa veliko na rezultate ne bodo vplivali, takšna:

Leto po volitvah poslancev, ko sta SMC in SAB na EU volitvah doživeli precejšen udarec, je premier Marjan Šarec ponovno obudil idejo povezovanja liberalnih strank. SMC bo za premiera še pomembna, po novem bo namreč namesto devet imela deset poslancev v DZ. Dobili bodo sedež Milana Brgleza, ki je bil izvoljen v evropski parlamenta za SD. Sedeži v DZ štejejo za vladanje. Če bi združil vse poslance LMŠ (13), SMC (10) in SAB (5) bi imel Šarec v združeni stranki več poslancev kot jih ima v DZ relativna zmagovalka lanskih volitev poslancev SDS (25).

Tako je novo povezovanje na spletnem omrežju napovedal Šarec:

Celotna izjava premiera in šefa LMŠ je takšna:

“Mineva leto dni od parlamentarnih volitev. Nismo zmagali, vendar smo 13.septembra po treh mesecih napornih pogajanj sestavili manjšinsko vlado. Začelo se je z zelo nizko podporo v merjenjih javnega mnenja, potem se je podpora zvišala in ogromno črnila je bilo prelitega na to temo. Sam ne želim ocenjevati našega dela, saj ocene prepuščam analitikom, komentatorjem, ne nazadnje pa vam, državljankam in državljanov. Nekateri menite, da smo zanič, drugi nas hvalite, tretji pa pravite, da je nekaj stvari dobrih in nekaj slabih. To je tudi pričakovano in običajno, saj živimo v demokraciji. Teden dni pa mineva od volitev v Evropski parlament. Zdaj, ko se je dogajanje umirilo, lahko potrdim, da je bila odločitev o samostojni listi LMŠ pravilna. Dobili smo dva evropska poslanca in nihče drug si ne more pripisovati zaslug, kar se na skupnih listah rado zgodi. Naj se sliši še tako sebično, a za nas je pomembno, da smo preverili, koliko zaupanja uživamo med ljudmi. Zlasti zaradi vseh možnih špekulacij in ugibanj ter pametovanj. Skupina ALDE je imela prej enega poslanca iz Slovenije, zdaj ima dva. Lahko špekuliramo o več poslancih v primeru skupne liste, vendar se odstotki ne seštevajo kar avtomatično. Ne nazadnje so se imeli možnost združiti tudi SMC, SAB in DeSUS in bi po tej logiki dobili vsaj enega poslanca. A se niso, kar pomeni, da ni tako enostavno.Kakor koli pogledamo, bo povezovanje strank skupine ALDE nujno, če ne bomo želeli pretirane razdrobljenosti, saj bodo naslednje volitve državnozborske. Verjamem, da je to možno doseči, a z zavedanjem, da ne želimo pokroviteljstva, temveč sodelovanja na realnih predpostavkah.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu