Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Patria II: Cekuta kot svoboden umetnik med otroci v BiH

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 9th november 2017, 01:44 pop

Štiri mesece po tem, ko bi se moral oglasiti na Dobu, da odsluži štiri leta in štiri mesece zapora, je nekdanji predsedniški kandidat Jure Cekuta še svoboden državljan. Mediji so se ta teden čudili, kako se lahko na festivalu vina v centru Sarajeva družil z obiskovalci, ki so prišli na pokušino najboljših vin in tam predstavljal svoje slike, če pa ima takšne težave z zdravjem, da še v zapor ne more. Sam pa je internetu objavil posnetek svoje humanitarne dejavnosti med otroci v Bosni, o kateri je poročalo tudi  Oslobođenje.

Cekuta med otroci v BiH

V tem časopisu zadnje dni pišejo tudi, da bi naj Cekuta Bosni pomembno pomagal v času vojne. V nedeljo objavljen članek je dostopen na naslovu: https://www.oslobodjenje.ba/o2/kultura/gdje-je-nestala-pepeljuga-sa-suncem-na-slikama. Med drugim vsebuje odstavek:

Takšen posnetek je na svojem FB profilu iz BIH objavil Cekuta:

A to, da zdravstvene težave Cekuta niso tako obsežne, da ne bi mogel v zapor, je že poleti, ne sicer ravno hitro,  ugotovila vladna komisija. A sodni zapleti, ali bi Cekuta res moral še drugič v zapor, so se s tem šele prav začeli. Že prej je bil zaprt zaradi davčne utaje. Ta teden so trenutni položaj pravnih prerekanj iz okrožnega sodišča v Ljubljani pojasnili na tako zapleten način, da si ga ne upam veliko poenostaviti. Zapisali so:

“Višje sodišče v Ljubljani bo o pritožbi obsojenega odločilo, ko bo morebitni dvom o izvršljivosti sodbe odpravljen. To pa bo z odločitvijo Višjega sodišča v Ljubljani o pritožbi obsojenčevega zagovornika zoper sklep, s katerimi je tukajšnje sodišče pritožbo zoper sodbo sodišča druge stopnje kot nedovoljeno zavrglo.”

Prva informacija: Cekuta je pobegnil v Bosno

Za to, da Cekuta ni v zaporu, sem julija javnost v Spletnem časopisu obvestil po anonimki, katere vsebina je bila, da se Cekuta ni pojavil na Dobu in da je pobegnil v Bosno in tam zaprosil za politični azil. Da bi pobegnil v Bosno in prosil za politični azil, se je po preverjanju na ministrstvu za pravosodje in sodišču izkazalo za neresnično. Ni pobegnil.  So pa iz zaporov Dob potrdili, da so Cekuto res zaman čakali in da so 11. 7. 2017 zato obvestili sodišče, „ki je izdalo poziv za nastop kazni, da Cekuta zaporne kazni ni nastopil.« Na policiji so takrat povedali, da nimajo informacij, da bi Cekuto sodišče iskalo in sčasoma se je pokazalo, da ga tudi ne iščejo, ker ni zbežal.

Iz sodišča so zapore na Dobu, zdi se, le pozabili obvestiti, da je Cekuta 3.7.2017, torej teden dni prej, vložil prošnjo za odlog prestajanja kazni zapora. Ali pa na Dobu obvestila niso opazili. Za mnenje o sposobnosti Cekute za prestajanje kazni zapora so iz sodišča zaprosili zdravniško komisijo pri ministrstvu za zdravje. A čez počitnice so bili vladni predstavniki in sodstvo pač bolj na počitnicah. Po prejemu odgovora in koncu počitnic je sodišče prošnjo za odlog zapora 15.9.2017, torej po dveh mesecih, zavrnilo. A se je Cekuta pritožil na višje sodišče v Ljubljani…

In danes smo v prej opisanem skrajno zapletenem pravnem položaju, ko višje sodišče odloča “o pritožbi obsojenčevega zagovornika zoper sklep, s katerimi je tukajšnje sodišče pritožbo zoper sodbo sodišča druge stopnje kot nedovoljeno zavrglo”.

V teh dneh mediji poročajo, da bi naj Cekuta res že junija zaprosil za azil v Bosni.

Skoraj pol milijona od Riedla

Cekuta je bil obsojen in bi moral za štiri leta v zapor, ker bi naj od že upokojenega (in tudi obsojenega) brigadirja Petra Zupana leta 2005 pridobil dokumente o nameri države, da do leta 2011 kupi 150 osem kolesnikov. Dokumente bi naj Cekuta po sodbi predal posredniku Patrie Hansu Wolfgangu Riedlu in odgovornemu v Patrii za Slovenijo Reiju Niitynenu, na svoj avstrijski bančni račun pa je v več obrokih od Riedlovega podjetja in finske Patrie za to Cekuta dobil 460.875 evrov.

Ta denar, ki bi ga naj dobil za pridobivanje informacij, bi moral po sodbi Cekuta tudi vrniti.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu