Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Z vstopom Hrvaške v schengen še več migrantov

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th april 2023, 09:15 pop

Januarja, prvi mesec po vstop sosednje Hrvaške v schengensko območje, se je v primerjavi z lanskim januarjem število migrantov, ki jih je popisala slovenska policija, povečalo za trikrat. Že celotno lansko leto je bila rast podobna. V poročilu za januar, ki so ga na policiji objavili pozno, šele ta teden, ko smo že v marcu, so zapisali “V obdobju od 1. 1. 2023 do 31. 1. 2023 je bilo obravnavanih 2.492 nedovoljenih vstopov v državo (v istem obdobju leta 2022 pa 735 nedovoljenih vstopov). Najpogosteje so bili obravnavani državljani Afganistana, Indije, Maroka in Rusije.”

Policijska poročila o migrantih, ki jih policisti ujamejo vse več, z leti postajajo krajša in manj analitična. Grafično primerjavo, ki kaže spremembe po mesecih sem po podatkih policije pripravil sam:

Praktično vsi migranti, ki so v statistiki, so napovedali, da bodo vložili zahtevo za azil, ker se jim to splača. Policija jih v tem primeru ne vrača na Hrvaško, iz mejnega področja jih odpeljejo v središče države, kamor so bili tudi namenjeni. Tam pa lahko svobodno nadaljujejo pot, praviloma proti Italiji in Avstriji, kjer so zaradi velikega števila migrantov, ki prihajajo iz Slovenije, uvedli dodaten nadzor na meji, ki bi morala sicer biti odprta. A migrantov to ne ustavi zelo. Za azil pri nas migranti, čeprav večina napove, da bo to zahtevala, praviloma ne zaprosijo. Pridobiti azil pri nas ni njihov namen. Med tistimi, ki pa za azil le zaprosijo, so zaradi neizpolnjevanja pogojev (ali izginotja) skoraj vsi zavrnjeni.

Celotno poročilo policije, ki postaja vse bolj skopo s primerjavami, je takšno:

Kako v zadnjem desetletju postopoma raste število migrantov, odstopalo je leta 2015, ko se je zgodil velik “val”, in leto 2021, ko je prišlo do manjšega upada, verjetno zaradi epidemije Covid, kaže grafika:

Zadnje poročilo policije in več podatkov za lansko leto, si lahko preberete v povezanem članku:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu