Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Pahor za vojsko na meji, Srbi ne morejo domov

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 05/05/2020)

Dodatna pooblastila vojski v okoliščinah, ki jih zaznamujeta sovpadanje povečevanja ilegalnih prehodov državne meje in ukrepanje zoper širitev korona virusa, so smiselna in sprejemljiva, je predsednik republike Borut Pahor včeraj sporočil po srečanju z notranjim in obrambnim ministrom Alešem Hojsom in Matejem Toninom. Sporočilo predsednika je namenjeno predvsem opoziciji v državnem zboru, ki vojaški pomoči policistom na meji s Hrvaško nasprotuje in jo lahko tudi blokira.

Obstali Srbi, prihajajo pa Pakistanci

Poziv se je zgodil v nenavadnem času, ko je v Ljubljani obstala večje skupina državljanov Srbije, ki se iz Nemčije in drugih Evropskih držav, kjer so številni začasno ali za dalj časa izgubili delo, ne morejo več vrniti v domovino, ker je Srbija zaprla meje zaradi strahu, da bo vrnitev še več rojakov prinesla dodatne okužbe s koronavirusom.

Vlada poskuša najti rešitve, da bi v Beogradu le sprejeli svoje ljudi.

Preko Balkana pa k nam še kar prihajajo tujci iz Pakistana in podobnih držav, ki bi radi našli delo v Evropi. Cilj pretežno ekonomski migrantov, ki prihajajo iz Balkana sta Italija in Zahodna Evropa, leva opozicija v parlamentu pa napoveduje, da bo zminirala predlog vlade, da bi pri ustavljanju teh migracij lahko preobremenjeni policiji pomagala tudi vojska.

Vztrajajo pri politiki zadnjih let, da nezakonitih prehodov meje država ne sme omejevati.

V zadnjem tednu od 16.3.2020 do 22.3.2020 je na črno iz Hrvaške v Slovenijo po podatkih policije prišlo 234 migrantov, največ iz Pakistana. Podatki policije so takšni:

Od 16.3.2020 do 22.3.2020 234 ilegalnih migrantov

Pri hitrih vračanjih skupin, ki so jih ujeli pri prečkanju, nazaj na Hrvaško je bilo nekaj težav. A za zdaj je šlo za posamične primere in ne še sistematično ravnanje, ko bi sosednja država zavračala tiste, ki imajo temperaturo ali vsakič zahtevala potrdilo, da niso okuženi s koronavirusom.

Vojska bi policiji resno lahko pomagala le, če bosta za to dve tretjini poslancev. Najostreje proti je Levica Luke Meseca, ki sporoča:

“Situacija na meji je mirna, zato ni razlogov za podelitev policijskih pooblastil vojski. Dajanje policijskih pooblastil vojski omogoča nadzor nad prebivalci in prebivalkami in je nevaren precedens za demokratično družbo. Zato aktivaciji 37.a člena v Levici ostro nasprotujemo.”

Med prebivalci na meji s Hrvaško takšnih strahov ni zaznati, obratno. Po izstopu Franca Trčka Levica združuje le še osem poslancev in sama ne more preprečiti, da bi policistom pri varovanju meje lahko pomagali vojaki. Če pa bosta proti še SD Dejana Židana z desetimi in LMŠ Marjana Šarca s trinajst poslanci pa dvotretjinske večine niti teoretično ne bo mogoče doseči.

Kaj menite o ideji vlade Janeza Janše, da bi vojska pomagala ustavljati nezakonite prehode meje iz Hrvaške, lahko odgovorite v anketi:

Ali podpirate predlog, da bi vojska pomagala ustaviti nezakonite migracije iz Hrvaške?

Loading ... Loading ...

Podobno kot pred letom, a drug položaj

Pahor ocenjuje, da bi bila dodatna pooblastila vojski v okoliščinah, ki jih zaznamujeta sovpadanje povečevanja ilegalnih prehodov državne meje in ukrepanje zoper širitev korona virusa, smiselna in sprejemljiva in da policija v obstoječih razmerah potrebuje občasno pomoč pri varovanju schengenske meje.

234 migrantov, ki so jih policisti ujeli zadnji teden, kaže na podobno večanje števila, kot smo mu bili v začetku leta priča lani. Čez celo lansko leto je bilo tako:

Podatek o prošnjah za azil v črni barvi na dnu kaže število migrantov, ki so pozneje v veliki večini zbežali naprej na zahod, ker ima država v sistemu napako. A takšna državno spodbujana potovanja v glavnem proti Italiji bodo zdaj zaradi epidemije in splošnega ustavljanja gospodarskih in drugih aktivnosti zdaj vse težja in vse manj smiselna.

Iz mestne občine Ljubljana, ki jo vodi Zoran Janković, so o državljanih Srbije, ki so obstali v Sloveniji, sporočili:

“Na mestni občini Ljubljana smo se že včeraj odzvali na prošnjo srbskih državljanov, ki so na poti v Srbijo iz različnih evropskih držav obstali v Ljubljani, in jim zagotovili hrano in čaj. Danes pa smo jim v sodelovanju z vlado zagotovili prostor za bivanje v Športni dvorani Ježica, v katero smo namestili zložljiva ležišča, ki so pripravljena za primer naravnih nesreč. Tam imajo na voljo tudi sanitarije. Vlada bo državljanom zagotovila zdravstveno varstvo. Odzvali so se tudi nekateri gostinci, ki jim bodo priskrbeli obroke hrane. Bodimo tudi v teh časih skrbni in sočutni!”

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2020 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu