Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Del poprave: 25 milijonov odškodnin izbrisanim

(Last Updated On: 07/03/2017)
image_pdfimage_print

Notranje ministrstvo je odškodnine za izbris doslej dodelilo 5530 izbrisanim osebam. Skupaj je bilo za plačilo škode razdeljeno 25 milijonov evrov.  Povprečno po 4.525 evrov odškodnine za krivico izbrisanemu.

Le del odškodnin

Po podatkih notranjega ministrstva je bilo do 21. 2. 2017 pri upravnih enotah vloženih 7755 zahtev za določitev odškodnine: o 7571 zahtevah je bilo februarja že odločeno. 5530 zahtevam za odškodnine so ugodili, 1827 zahtev je bilo zavrnjenih, 128 zavrženih, v 86 primerih je bil postopek s sklepom ustavljen.

Skupni znesek pravnomočno določenih denarnih odškodnin do 21. 2. 2017 je 25.022.000 evrov.

A to je le del odškodnin. Ko so poslanci leta 2013 zakon o odškodninah sprejemali, je vlada denarne učinke (na posnetku) predstavila z napovedjo, da bo pri notranjem ministrstvu pripravljenih 43,2 milijona evrov, še 32,4 milijonov evrov pa pri državnem pravobranilstvu za odškodnine, ki bodo dosojene v sodnih postopkih.

Denar za te različne odškodnine bo v proračunih države načrtovan še leta 2018, morda pa tudi pozneje, so takrat napovedali.

Konec februarja je minilo 25 let, od kar se je izbris zgodil.

Več o obletnici na povezavi – https://spletnicasopis.eu/2017/02/25/brglez-bilo-je-neustavno-nezakonito-napacno/ 

Kar trije popravki izbrisa

Pravice tujcev po osamosvojitvi je urejal zakon o tujcih, ki je bil sprejet leta 1991, popravljen je bil, kot podrobneje povzema zgodovino notranje ministrstvo,  leta 1997. Z zakonom o tujcih je država, ko je nastala, določila status oseb, ki niso državljani.

Leta 1999 je ustavno sodišče presodilo, da zakon o tujcih ni bil skladen z ustavo, državljani bivših republik SFRJ so bili v slabšem položaju od ostalih tujcev, so odločili sodniki.

Parlament je po tem kar dvakrat, da bi popravil to neenakost, sprejel poseben zakon, a mu to – kot je ugotovilo ustavno sodišče, pozneje pa tudi evropsko sodišče za človekove pravice – ni uspelo.

Na koncu je državni zbor, tudi zaradi sodbe evropskega sodišča za človekove pravice, moral odločati še v tretje: leta 2013 je bil sprejet zakon o povračilu škode osebam, ki so bile izbrisane iz registra stalnega prebivalstva.

Posledica je 25 milijonov evrov dodeljenih odškodnin.

[powr-poll id=819685bd_1488878583289]

(Visited 8 times, 1 visits today)
4 komentarji

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: