Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Sojenje Tomšiču prestavljeno, ker ni bilo Janše

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 26th februar 2023, 01:56 pop

Sodnica Jerca Oblak je danes ponovno preložila glavno obravnavo proti Ludviku Tomšiču zaradi javnih pozivov k umoru Janeza Janše (SDS) na protestih pristašev levo sredinski strank ob nastajanju prejšnje vlade. Prejšnji mesec ga je preložila po prošnji zagovornice Tomšiča odvetnice Tatjana Sitar, ker ta ni mogla na obravnavo. Danes pa na sodišče ni bilo oškodovanca Janeza Janše. Sitarjeva je predlagala, da bi postopek sodnica končala, ker Janše ni bilo. A je Oblakova predlog zavrnila s pojasnilom, da vabilo osebno Janši ni bilo formalno vročeno, poskušali so doma in na poslanski skupini, odgovor poslanske skupine, da vabila prevzema odvetnik, pa v tem primeru ne šteje kot osebni prevzem.

Sodišče bo ponovno poskusilo glavno obravnavo izvesti v začetku aprila, je povedala sodnica.

Kako se bo končalo sojenje Ludviku Tomšiču za pozive na protestih levo sredinski strank, da je treba Janeza Janšo ubiti

  • Oproščen bo (51%, 513 Votes)
  • Zastaralo bo (39%, 393 Votes)
  • Obsojen bo (11%, 109 Votes)

Total Voters: 1.015

Loading ... Loading ...

Sodišče mi je pred današnjo obravnavo dovolilo snemanje dogajanje, so pa sodnica, tožilka, odvetnica in tudi Ludvik Tomšič predlagali, naj jih ne fotografiram in ne objavljam posnetkov. Sodnica je opozorila, da je delo sodnikov na kazenskem oddelku bolj tvegano kot na drugih sodiščih. Drugi so se sklicevali na varstvo zasebnosti. Delo sodnikov na kazenskih oddelkih je res bolj tvegano. Na posnetku, ki ga objavljam, je zaradi tega le Tomšič, ki je sodeloval na javnih protestih in je bil že tam posnet in njegova zagovornica, ki je pa ni mogoče prepoznati:

Ludvik Tomšič na sodišču Foto: P. J.

Pred fotografiranjem se je nekoliko zapletlo, ker je varnostnik na vhodu v sodišče opozoril, da pravila sodišča prepovedujejo rabo mobilnih telefonov za fotografiranje v sodni dvorani, sam pa na ta način fotografiram. Telefoni so danes dovolj kakovostni celo za snemanje video posnetkov.

A v dvorani ni bilo težav. Sojenje pa se je, ker ni bilo Janše, končalo prej kot se je sploh začelo.

Veliko interesa medijev za poročanje ni bilo, čeprav je obravnava poteka zaradi groženj predsedniku največje opozicijske stranke. Da je treba Janšo takoj ubiti, je Tomšič pozival in tudi skandiral, ko je Janša pred leti prevzemal vodenje vlade. V dvorani sta bila ob meni le še fotoreporterka in novinar tednika Demokracija.

Sodni postopek proti Tomšiču je nekoliko presenetljiv, iz tožilstva mi je maja 2020, ko sem prosil za pojasnilo, kako bodo ravnali, višja državna tožilka Katarina Bergant sporočila, da je postopke zaradi transparentov, ki so pozivali k smrti (smrt janšizmu, svoboda narodu) zavrgla, ker na tožilstvu menijo, da javno pozivanje k smrti pristašev določene stranke ali gibanja na protestih ni kaznivo dejanje spodbujanja sovraštva in nestrpnosti, ki se preganja po uradni dolžnosti. Sporočila pa je tudi, da ne bodo preganjali pozivov Ludvika Tomšiča k umoru Janeza Janše. Pozivov k umoru Janše na tožilstvu takrat niso razumeli kot spodbujanje sovraštva, nasilja in nestrpnosti, čeprav so bili ti pozivi izrečeni na organiziranih političnih protestih. Dogajanje so preverjali kot grožnjo Janši osebno, tam pa je postopek mogoč le, če bi ga Janša proti Tomšiču sprožil osebno, česar pa ta ni storil, je zapisala Bergantova, povrhu pa so na tožilstvu opozorili, da niti ne vedo, kdo je sploh grozil.

Zdaj postopek proti Tomšiču poteka na pobudo Janše.

.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu