Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kopičenje ruskih vojakov in letal. Se bo vpletla Kitajska? Srbski ne Mig-29

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th april 2023, 09:18 pop

Ker ne morejo dobiti rezervnih delov niti za obstoječe ruske lovce MIG-29, je predsednik Srbije Aleksandar Vučić v ponedeljek napovedal, da ne bo kupili še šestih migov k enajstim, ki jih že imajo. Namesto tega so v igri zdaj francoski večnamenski lovci Rafale. Iz okupiranih ozemelj v Ukrajini še naprej prihajajo poročila, da Rusija dovaža veliko število novih vojakov in da bliže krajem spopadov premika letala. Po eni od razlag je to lahko del priprav na večjo ofenzivo konec tedna ob obletnici spodletelega ruskega napada na Ukrajino. Deloma pa s tem tudi nadomeščajo velikansko število izgubljenih vojakov zadnje mesece. Včeraj je bil objavljen posnetek, kako so jim Ukrajinci v Donecku uničili pet pehotnih oklepnikov in močno modernizirano verzijo tanka T-72.

Z Ruske strani so vrnili s posnetki uničenih ukrajinskih oklepnikov iz iste okupirane regije:

Z napredovanjem v čin generalpolkovnika je obrambni minister Sergej Shoigo nagradil Rustama Usmanovich Muradova, kar je v Ukrajini sprožilo nekaj čudenja, ker je vodil nedavne napade na Vuhledar, ki so za rusko vojsko končali s katastrofalnimi izgubami oklepnih vozil, ki so vozila čez minska polja med obstreljevanjem topništva in tudi s smrtjo velikega številka ruskih vojakov. Celo med ruskimi blogerji je bilo slišati zahteve, da bi zaradi katastrofalno slabo izvedenih napadov, ko razen uničenih lastnih enot vojska ni dosegla nič, morale “leteti glave”. Posledica je napredovanje.

Za Putina je za njegov napad kriv Zahod, kam bo šla Kitajska

Vladimir Putin je včeraj v govoru za svoj poskus hitre okupacije Ukrajine, ki mu je pred letom povsem spodletel, obtožil Zahod, češ da ima namen uničiti Rusijo, dolg in na trenutke dolgočasen govor pa zbrane ruske elite ni spravil v dobro voljo. Na celi seriji posnetkov je opaziti predvsem veliko zaskrbljenost. Biti del ruske elite je postalo nevarno. Pogosto padajo iz oken visokih stavb ali se jim sicer zgodijo strašne stvari.

Ameriški predsednik Joe Biden je po obisku Kijeva z vlakom dopotoval na Poljsko, ki je Ukrajini v zadnjem letu med sosedami najbolj pomagala z logistiko, orožjem in tudi s skrbjo za velikansko število beguncev. Putinu je Biden na Poljskem odgovoril, da ZDA in države Evrope ne poskušajo doseči nadzora nad Rusijo ali uničenja te države, zahod tudi ni del zarote, da bi prišlo do napada na Rusijo, kot govori Putin. Biden je nadaljeval: “Vojna v Ukrajini ni bila neizogibna. Vojna je tragedija. Predsednik Putin je izbral to vojno.”

Poljska ima za solidarnost in pomoč tehtne zgodovinske razloge: če Putinu uspe okupirati Ukrajino, so lahko naslednji na vrsti. Kot so že bili med drugo svetovno vojno, ko sta si jo s tajnim sporazumom razdelila Adolf Hitler in Joseph Stalin. Kolaboracija nacistov in komunistov na račun Poljske je sprožila drugo svetovno vojno v Evropi. Veliko ugibanj zadnje dni je, ali bo Kitajska resneje vojaško pomagala Rusiji, ki ima težave, kako s svojo industrijo zagotoviti nujna sredstva za vojskovanje. Rusiji Kitajska že pomaga, a v glavnem prikrito in preko posrednikov. Da bi neposredna vojaška pomoč drastično poslabšala odnose med EU in Kitajsko, je azijskega velikana, ki je gospodarsko in po proizvodnih sposobnostih veliko močnejši od Rusije, opozoril visoki predstavnik EU Josep Borell. Kitajsko zunanje ministrstvo mu je odgovoril, da orožja na območja spopadov ne pošilja Kitajska, ZDA ga pošiljajo. Zamolčali pa so pri tem pomembno podrobnost, da ZDA z oborožitvijo pomagajo Ukrajini, ki jo je napadla veliko večja in na papirju močnejša Rusija, da se lahko brani, morebitna pomoč Kitajske pa bi bila pomoč pri ruski agresiji na Ukrajino.

Kitajska se doslej z dejanji ni opredelila za nobeno stran. Putinu pa so pred napadom na Ukrajino zagotovili “zavezništvo brez meja”. A prevelika pomoč Rusiji, ki je za Kitajsko relativno majhen trgovinski partner, bi se jim lahko maščevala na veliko večjih in pomembnejših trgih na Zahodu. Doslej je zaradi tega zavezništvo brez meja imelo meje. Če vstopijo v konflikt bolj neposredno, bi to lahko spremenilo razmerja sil na bojiščih v Ukrajini in močno pretreslo gospodarske trge in razmerja na njih. Pa tudi Kitajsko.

Težava Srbije z Migi

“Skoraj ničesar, kar je povezano z vojsko, zadnje čase ni mogoče uvoziti iz Rusije,” je spremembo načrtov o nakupu Migov-29 pojasnil srbski predsednik Aleksandar Vučić. Zadnje Mige-29 so Srbi iz Rusije dobili pred šestimi leti, leta 2017, težave z uvozom delov in servisiranjem pa so verjetno posledica dejstva, da je ruska industrija okupirana z vojno v Ukrajini in je prioriteta podpora svoji lastni vojski v spopadih. Srbija bo letos skoraj podvojila vojaški proračun, na slabo milijardo in pol evrov, modernizirati nameravajo tanke, druge oklepnike, nakupiti drone in tudi reaktivce. Dessaultov Rafale B, če se odločijo zanj, je s ceno okoli 75 milijonov evrov več kot dvakrat dražji od osnovne verzije Miga-29, ki stane okoli 30 milijonov. Rafale ima dvakrat večji doseg, oba zmoreta dvojno hitrost zvoka, a je Mig, ko gre za najvišjo hitrost, nekoliko hitrejši. Francoski reaktivec lahko izstreli tudi nuklearne izstrelke, ki pa jih Srbija nima. Lani so mediji pisali, da v Srbiji razmišljajo o nakupu ruskih Migov-35 ali pa kitajsko pakistanskih JF-17. Z imenom Mig35 so prvotno Rusi poimenovali močno nadgrajeno izvozno različici MIG-29, s katero jim pa ni uspelo prepričati Indije. Cena Miga-35 z okoli 50 milijoni ni daleč za francoskim reaktivcem. JF-17 je po ceni bližje Migu-29.

Število včeraj ocenjenih ruskih žrtev in uničene vojaške tehnike je bilo po ocenah ukrajinskega obrambnega ministrstva nekaj nižje kot običajno zadnje tedne, a še vedno veliko višje kot so bili povprečne dnevne izgube v mesecih pred tem, kar kaže, da na bojišči še naprej potekajo hudi spopadi.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu