Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Bo Koprivc ob položaj državnega sekretarja?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 16th marec 2023, 08:45 dop

SDS ne nagaja Zoranu Jankoviću, borimo za čisto pitno vodo, predvsem pa proti korupciji, je na tiskovni konferenci o gradnji kanala za odpadne vode povedal novi predsednik SDS v Ljubljani Aleš Hojs. Vodenje je prevzel po odstopu Anžeta Logarja, ki je to storil po slabem rezultatu, ki ga je stranka v prestolnici dosegla na lokalnih volitvah. O zapletih v Ljubljani pri potrjevanju mandata Marku Koprivcu (SD), ki kot državni sekretar na ministrstvu za kohezijo ne bi smel biti hkrati tudi mestni svetnik, je Hojs povedal, da so ob potrjevanju Koprivčevega mandata opozarjali na nezdružljivost funkcij, a je mandat večina potrdila. Povedal je, da zdaj vidijo dve možnosti: ali da bo to odločitev o potrditvi mandata kdo spodbijal na sodišču ali pa, da mestni svet ugotovil, da mandat, ki je bil sicer že dodeljen, Koprivcu preneha. Tretje možnosti, ki je znana iz podobnih primerov, da funkcionarju preneha druga nezdružljiva funkcija, torej zaposlitev na mestu državnega sekretarja v vladi, Hojs ni omenil.

Da so funkcije nezdružljive je KPK opozorila v ta mesec objavljenem mnenju, katerega del je tudi ta tabela:

O tveganjih za vodo in poškodovanem protestniku

O gradnji kanalizacijskega kanala je Hojs opozoril, da mu je Janković pripisal celo, da bi naj on sam določil traso leta 1991 in se za to laž nikoli ni opravičil. Trasa je bila definirana sredi 80ih let, ko je bilo predvideno, da se bodo tja stekale tudi odpadne vode iz Goričan, kjer je stala papirnica, in že takrat se je, kot je dejal Hojs, glede tega pojavila strokovna dilema. Formalno pa jo je v načrte mesta umestil Janković, z OPN je bila potrjena leta 2010.

Aleš Hojs je opozoril, da celovite presoje vplivov na okolje pri kanalizacijskem kanali ni in je še nekaj časa ne bo, gradi z delnimi gradbenimi dovoljenji, kar zakonodaja sicer dopušča, a je to približno tako, kot če bi pri nebotičniku pridobivali gradbeno dovoljenje za vsako nadstropje posebej, ne pa za celoten nebotičnik. Opozoril je na dopis Ministrstva za okolje in prostor Mestni občini Ljubljana, kjer na 14 straneh piše, kaj vse v postopku pridobitve okoljevarstvenega soglasja manjka. Gre za kar 27 zahtev, od tega je bilo 17 zahtev že iz septembra lani. Kot je dodal, pa so še hujše ugotovitve v zapisniku o inšpekcijskem nadzoru iz leta 2022, kjer je jasno zapisano, da je v postopku razlastitev prišlo do hujših kršitev upravnega postopka.

Hojs je opozoril na to, da je potek podzemne vode znan in da gre pri kanalu za izrazito tvegano investicijo, ker je v vsakem trenutku možno, da pride do onesnaženja vode. Ob tem je navedel standarde, ki dopuščajo, da je stopnja tesnjenja maksimalno 95 odstotna. Zato, kot pravi Hojs, so pravljice, da tveganja ni, zgolj pravljice. Ob tem je poudaril: »Ne trdim, da bo kanal puščal jutri ali pojutrišnjem, a tveganje ostaja zelo veliko.” Svetniška skupina, je napovedal, bo v mestnem svetu naredila vse, da se ta projekt zaustavi. A se obenem zavedajo, da je kanalizacijo treba urediti, rešitev pa, da je v rekonstrukciji čistilne naprave Brod.

Glede protestov domačinov in nasilja nad njimi je Hojs spomnil na proteste v času prejšnje vlade, v katerih ni bil poškodovan noben protestnik, poškodovanih pa je bilo 9 policistov. Tu, pri manjših protestih pa je prišlo do poškodbe protestnika, kar je po Hojsovi oceni škandalozno.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu