Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Bahmut poraz za Wagner, Putin z Lukašenkom ob obletnici »tridnevne« vojne

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 19th februar 2023, 07:21 dop

Pred prvo obletnico poskusa ruske okupacije Ukrajino v treh dneh, ki je Vladimirju Putinu propadel, ker so kolone oklepnikov, ki s se privalile iz Belorusije, obstale in začele goreti, zdaj niti ruska ofenziva na vzhodu Ukrajine ne kaže uspehov, čeprav je po ocenah zahodnih analitikov na območju spopadov skoraj celotna vojska, ki jo Rusija še ima. Po izjavah predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, ki je potrdil, da je pripravljen Rusiji po letu dni znova ponuditi svoje ozemlje za napad na Ukrajino, se je včeraj v Moskvi začel sestanek z Vladimirjem Putinom. Kot je poročala ruska tiskovna agencija TAS je Putin ob začetku pogovorov pohvalil beloruskega vazala, da je ohranil velik del sovjetske industrijske dediščine v Belorusiji in ga pozitivno razvija.

Ne Ukrajine, mesta Bahmuta ne morejo osvojiti

Rusiji kljub velikanskemu številu žrtvovanih plačancev Putinove zasebne vojske Wagner ni uspelo osvojiti mesta Bahmut. Rusi svoj napad na Bahmut opisujejo kot “osvobajanje”. Iz Rusije prihajajo poročila, da bi naj plačanci zasebne vojske Wagner končali na stranskem tiru, iz krajev spopadov pa ob kupu trupel sporočajo, da so vsi ti mrtvi posledica, ker jim rusko ministrstvo za obrambo ne pošilja nujnega orožja in streliva. Informacije o pomanjkanju streliva so lahko tudi znak širših težav, ker je bila poraba na obeh straneh zadnje mesece neverjetna, dostaviti dodatne količine na kraje spopadov pa ni preprosto in tudi ne brez tveganj. V okolici Bahmuta so se plačanci iz skupine Wagner morali umakniti po protinapadih Ukrajincev, nevarnost, da bi ruska stran onemogočila oskrbo mesta, je zmanjšana.

Zasebni vojski plačancev Wagner ruska država ne omogoča več novačenja zapornikov, v velikih medijih se uspehi skupine Wagner manj omenjajo. Zdi se, da so v nekakšni nemilosti.

Njihov vodja Jevgenij Prigožin je položaj v Bahmutu sredi tedna opisal v smislu, da v kratkem obkolitev ne bo mogoča:

Je pa skupini Wagner, ki se mora umikati na eni strani Bahmuta, uspelo nekaj ozemlja zasesti na drugi strani pri Soledarju in to so ruski mediji tudi dokumentirali s posnetki.

Zadnje tedne so zaznamovale še strahovite izgube redne ruske vojske v okolici Vuhledarja, izgubili bi naj več celotnih brigad. Ukrajinci so s topništvom, minami in sistematično obrambo uničili velikansko število ruskih oklepnikov in vojakov, ki so poskušali prodreti iz več smeri. A, ko gre za število mrtvih vojakov, ima Rusija veliko rezerv, da jih nadomestijo.

Vuhledar leži na vzpetini, večinoma ga sestavljajo veliki stanovanjski bloki iz časov Sovjetske zveze, ko pri gradnji, kot se je pokazalo, niso varčevali z armiranim betonom in celo obsežna bombardiranja, tudi s termobaričnimi izstrelki, teh stavb niso uničila. Ker je mesto visoko, še višje pa bloki, je to za branilce prednost. Posnetek Vuhledarja in okolice zadnje dni je takšen:

V zadnjih dneh so bili objavljeni še dodatni posnetki velikega pokopališča ruskega železja v dolinah pod tem mestom, tudi relativno modernih in dobro zaščitenih oklepnikov, kot je BMP-3.

Kljub poročanju medijev o veliki ofenzivi Rusije res velikih premikov na fronti ni opaziti. Bi pa naj Ukrajinci uničili večje število ruskih protiletalskih sistemov na mejnem področju med Krimom in Hersonom. Ali je to uvod v večjo rabo ukrajinskih letal na tem področju in celo morebitno ofenzivo ali le naključno dogajanje, ni povsem jasno.

Po Evropi se medtem nadaljujejo šolanja ukrajinskih tankovskih ekip in ekip zračne obrambe za prehod na zahodno tehnologijo, ni pa jasno, kdaj bo v Ukrajini dovolj modernih zahodnih oklepnikov, protiletalskih sistemov in drugih sredstev, da bi to lahko imelo resen vpliv na dogajanje na fronti, kjer so Rusi v veliki prednosti po številu vojakov. Bog v modernih vojnah ni nujno na strani večjih bataljonov. Na posnetku je lahki francoski oklepnik AMX-10RC, ki ga opisujejo kot uničevalca tankov na kolesih. Posamezniki ga opisujejo tudi kot lahek tank, a je o tem precej sporov. Francija je zadnja leta začela proces zamenjevanja teh vozil, ki jih uporablja že od leta 1980, tehtajo pa najbolj zaščitene verzije tudi več kot 20 ton, z modernejšimi oklepniki.

https://twitter.com/SmartUACat/status/1626301540167217152

Francoska vojska je ta vozila uporabljala v vseh večjih spopadih, v katerih je bila udeležena zadnja desetletja, bila so v Afganistani, na Maliju, na Kosovu…

Prehod na zahodno tehnologijo ni preprost, praviloma zahteva daljše usposabljanje. Razlog za ukrajinsko prevzemanje zahodne vojaške tehnologije je ob večji učinkovitosti, če bi bili te sisteme sposobni učinkovito uporabiti, tudi v tem, ker zalog sovjetskega in ruskega orožja v Vzhodni Evropi zmanjkuje. Tranziciji na zahodne tanke zahteva daljše šolanje posadk in ekip, ki skrbijo za logistično podporo, urjenja potekajo že nekaj časa. Že pred tem so se začele pošiljke lažjih oklepnih vozil in podobne zahodne tehnike. Precej jasno je, da bo sčasoma Ukrajina dobila tudi zahodna vojaška letala, ker Migov in Sujev na Vzhodu Evrope ni več na voljo, a za upravljanje in servisiranje modernih zahodnih reaktivcev je potrebnega še več časa kot za prehod na težke tanke. Ukrajinski piloti in ekipe, ki skrbijo za servisiranje, so se že začele usposabljati, čeprav za zdaj Američani zavračajo prošnje, da bi poslali F-16 in tudi za druge reaktivce ni dovoljenj. Težava pri modernih reaktivcih je, da so brez delovanja vseh drugih podpornih sistemov, lahko hitro v težavah in uničeni, kar bi z vidika vložkov pomenilo velike izgube za malo ali nič učinka.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu