Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Po generalu “Armagedonu” pada še Surovikinova linija

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd september 2023, 10:57 dop

Ukrajinska vojska še napreduje v Zaporožju in pri Bahmutu, a ni točnih informacij o območjih, ki so jih zasedli. Ukrajinska vojska je verjetno previdna, ker običajno ruska vojska, ko doživi večje poraze in se mora umakniti, poskusi z večjim protinapadom. Ti protinapadi pa so priložnost za Ukrajince, ker so takrat ruske enote bolj ranljive kot med obrambo. Ukrajinci imajo pri napadanju nekaj več omejitev in težav kot Rusi, ti pogosto s topništvom porušijo in pobijejo vse pred seboj. Ukrajinci mestu Tokmak, proti kateremu zdaj prodirajo, tega ne morejo storiti, ker tam živijo njihovi ljudje. To je ukrajinsko mesto. Na posnetku je uničen ruski tank, gre za enega od sodobnejših, na območju za naseljem Robotine, a v jugo-vzhodno smer in ne jugozahodno, kjer je mesto Tokmak. Zmajevi zobje, ki so na posnetku v ozadju, so del linije, ki so jo Ruski vojaki začeli graditi, ko jih je nekaj časa lani vodil general Sergej Surovikin, ki je veljal za najpomembnejšega podpornika skupine Wagner v ruski vojski.

Ukrajinci so, ko so prebili prvo močno utrjeno rusko obrambno linijo z obsežnimi minskimi polji, do Surovikinove linije prišli v enem dnevu.

Surovikin je v preteklosti kot poveljnik ruskih zračnih sil zaradi neusmiljenega bombardiranja mest v Siriji dobil vzdevek “general Armagedon”. Podobno taktiko rušenja vsega, kar stoji, je ruska vojska poskusila uporabiti tudi v Ukrajini, le da tu bolj dela s topništvom in raketami, bombnike pa zaradi protiletalske obrambe manj uporabljajo. A tudi topniške sisteme jim Ukrajinci zadnje mesece sistematično uničujejo. Ruski mediji so po propadlem pohodu Prigožina na Moskvo poročali, da je nekdanji namestnik šefa generalštaba Surovikin, ki je lani nekaj časa tudi vodil generalštab in izpeljal umik iz Kersona, priprt. Iz Kremlja so na koncu sporočili, da je na dopustu in da ga je Vladimir Putin odstavil kot poveljnika letalskih sil Rusije.

V težavah je Surovikin, ker je bil s pokojnim Prigožinom, ta je umrl v svojem poslovnem letalu, ki je nenadoma padlo iz neba na poti iz Moskve proti Petrogradu, povezan družinsko in poslovno.

Brutalnost spopadov v Zaporožju kaže video posnetek iz rovov, ki so jih v Zaporožju Rusom zavzeli Ukrajinci.

Po padcu dveh ukrajinskih helikopterjev Mi-8, za katere ni povsem jasno, kaj je bil razlog, po nekaterih informacijah sta bežala pred ruskim reaktivcem, so Ukrajinci v Zaporožju sestrelili še enega jurišnega K-52, na ruski strani so padec aligatorja priznali. V vseh treh helikopterjih so umrli tudi piloti in člani posadke, kar je za obe vojski velik udarec. Helikopterje je mogoče nadomestiti, dobre pilote na hitro težko.

Presenetljivo včeraj pa je bilo poročilo ukrajinskega obrambnega ministrstva, da so zadnji dan uničili kar 23 tankov ruske vojske, kar je visoko nad povprečjem zadnjih mesecev, ko so Rusi tanke, zdi se, da tudi zaradi vse večjega pomanjkanja, manj uporabljali. Številkam, ki jih navajajo z ukrajinske strani, ni mogoče povsem verjeti, zaradi propagandnih razlogov so lahko napihnjene, za ruske pa je znano, da so tako lažnive napihnjene, da sprožajo le posmeh. Kažejo pa številke vendarle trende in odstopanja. Še naprej veliko število uničenih topniških sistemov in oskrbovalnih vozil in cistern kaže, da poskuša Ukrajina že dalj časa onemogočiti logistiko in oskrbo ruskih enot na bojiščih.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu