Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Mesec pred Toninom in Fajonovo, Resni.ca v DZ, še Delo odkrilo Logarja

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 26th februar 2023, 01:59 pop

Vzpon Resni.ce Zorana Stevanovića, ki bi se prebila v državni zbor in Levice Luke Meseca, ki bi prehitela SD Tanje Fajon in NSi Mateja Tonina, je pokazala danes objavljena raziskava agencije Mediana za Delo, katere nenavadnost je še, da so odkrili še Anžeta Logarja (SDS). Prejšnji mesec med političnimi osebnostmi, ki pritegnejo javno pozornost, Logarja na Delu niso zaznali. Se je pa po meritvah Ninamedie za Dnevnik in Mediane za POPTV že v januarju zavihtel na sam vrh njihovih lestvic popularnosti in zdaj se je pojavil tudi na lestvici Dela. In to čisto na vrhu. Iz nič. Nenadoma.

V preteklosti so podobno privzdigovali Ljudmilo Novak. S tem poskušajo vplivati na dogajanje na desni. Ustavljati Janeza Janšo.

Ko gre za moč strank se je v primerjavi z lanskimi volitvami med parlamentarnimi strankami ob Levici najbolj okrepila SDS Janeza Janše. Primerjava Mediane za Delo z rezultatom volitev kaže takšna razmerja moči:

Čudni pretresi na barometru priljubljenosti

Med zanimivosti interpretacije rezultatov v Delu je, da tam ocenjujejo, da ti njihovi rezultati kažejo, da se je NSi splačalo, da so Gibanju Svobode Roberta Goloba, SD in Levici po volitvah omogočili goljufijo, da so se znebili nadzora SDS tako, da so mimo rezultatov volitev NSi dodelili vodenje komisije za nadzor javnih financ in komisije za nadzor obveščevalnih služb. Za nagrado je, tako se zdi, ob položajih, ki prinašajo dodatke k plačam, NSi zadržala del svojih kadrov na vrhu državnih podjetij. Za svoje ravnanje so v NSi okrivili SDS, češ, da premalo prepuščajo manjši opozicijski stranki in da se ni pripravljena dogovarjati. Vladne stranke zdaj, ko jim je uspel manever deli in vladaj, uživajo v prepirih, ki jih je to sprožilo med SDS in NSi in v tem, da ni dejanskega nadzora opozicije, ki bi lahko odkril nepravilnosti.

Primerjave doseženih deležev, ki jih dosegajo stranke, z rezultatom volitev, sklepanja Dela, komu se je goljufanje in precej nedemokratično ravnanje splačalo, za zdaj ne potrjujejo. Veliko bolj se je Levici Luke Meseca kot NSi Mateja Tonina. Strašnih koristi, razen, da ni opozicijskih preiskovalnih komisij za nepravilnosti v GEN-I in zlorab v medijih, pa tudi za Goloba ni.

Na Delovem barometru priljubljenosti se pa dogajajo skoraj revolucionarne spremembe. Prejšnji mesec je bila na vrhu Nataša Pirc Musar, za njo pa Tatjana Bobnar in Robert Golob. Zdaj je nenadoma na vrhu “novinec” na lestvici Anže Logar, drugi je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in šele tretja Nataša Pirc Musar. Velike in nenadne spremembe kažejo, da so ta merjenja oblika oblikovanja javnega mnenja in ne resna meritev. Ugled v javnosti se ne spreminja tako hitro. Do sprememb je verjetno prišlo, ker je Logarja v podobni meritvi prejšnji mesec na vrh izstrelil Dnevnik. V preteklosti so podobno privzdigovali nekdanjo predsednico NSi Ljudmilo Novak. S tem poskušajo vplivati na dogajanje na desni. Predvsem ustavljati Janeza Janšo s privzdigovanjem možnih tekmecev. Pri Logarju so razlog za skok verjetno namigi, da bi lahko po uspehu na predsedniških volitvah (in polomu na lokalnih) lahko storil, kar je nekoč Gregor Virant, ki je ustanovil Državljansko listo, da je zaradi cepljenja glasov Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića potem dosegla relativno zmago na volitvah pred SDS. A zdaj je do volitev, če Robertu Golobu ne razpade stranka, še daleč. Logar pa tudi ni Virant.

Primerjava nihanj petih strank, ki so v parlamentu, v daljšem časovnem obdobju po meritvah različnih medijev, je takšna:

V grafikah so deleži preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj preračunov, so takšni:

Vse podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in ker omogoča preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu