Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Prešerno: Svetlana Makarovič pričakuje denar od ministrice Aste Vrečko

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 6th februar 2023, 04:45 pop

Letošnje podelitve Prešernovih nagrad je popestrila Svetlana Makarovič, ki celo s protesti v državni zbor od upravnega odbora Prešernovega sklada pričakuje, da ji bo podelil nagrado, ki jo je zavrnila leta 2000. Kot je razvidno iz dopisovanja Makarovičeva računa tudi na finančni del nagrade, ki ji ga bo zagotovila ministrica za kulturo iz vrst Levice Asta Vrečko. Dopis Svetlane Makarovič, ki protestira, ker upravni odbor Prešernovega sklada noče sodelovati v ponovnem podeljevanju nagrade, ki jo je Makarovičev zavrnila leta 2000, je predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič poslal Matej Šurc, ki je soavtor peticije 571 novinarjev, pa tudi več propagandnih knjig proti Janezu Janši o jugoslovanskih vojnah, ki jih je izdal skupaj z drugim znanim novinarskim političnim aktivistom Blažem Zgago, ta je od nastanka vlade Roberta Goloba zaposlen na pravosodnem ministrstvu. Del pisma Makarovičeve, iz katerega je razvidno, da od ministrice Aste Vrečko ta pričakuje tudi denar, je takšno:

Dopis Šurca predsednici državnega zbora je takšen:

Zgaga in Šurc sta vodila propagandni projekt skupine 571 novinarjev, ki so s posebno peticijo druge evropske države poskušali prepričati, da prva vlada Janeza Janše ne bi smela predsedovati svetu Evropske unije. Peticija je bila propagandni pamflet namenjen predvsem domači javnosti. Med tem se je brez večjih težav končalo drugo predsedovanje države, ki ga je tudi vodil Janez Janša. Med podpisniki peticije je bil tudi današnji obrambni minister Marjan Šarec, ki je bil takrat še komik na TVS, z odstopom z vrha vlade pa je pred tremi leti omogočil, da je Janša še drugič vodil predsedovanje svetu EU. Več o peticiji 571 novinarjev in zanimivih podpisnikih, lahko preberete tukaj:

Wikipedia navaja dodatno povezavo Makarovičeve s Šurcem in strankami, ki so sestavile vlado Roberta Goloba. V kampanji jim je pomagala s propagando: “Pred volitvami 2022 je v soavtorstvu z Matejem Šurcem (podpisala pa je tudi svojega mačka Kotika) pri Centru za slovensko književnost in društvu Škuc izdala knjižico Vladavina muh, kjer z obscenim in neredko vulgarnim izrazjem smeši konkretne posameznike in vse povezano s takratno vlado in njenimi podporniki. Knjižica se je brezplačno delila na protestih in drugih shodih, tudi v okviru predvolilnih promocij nekaterih političnih strank.”

Prešernovo nagrado prejmejo ustvarjalci, ki so z vrhunskimi umetniškimi dosežki v okviru svojega življenjskega opusa trajno obogatili slovensko kulturno zakladnico. Letos bo, je sporočil vladni urad za komuniciranje, to priznanje podeljeno multidisciplinarni umetnici Emi Kugler in akademskemu slikarju Hermanu Gvardjančiču. Nagrado Prešernovega sklada pa prejmejo ustvarjalci za pomembne umetniške dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih treh letih pred podelitvijo in pomenijo obogatitev slovenske kulturne zakladnice. Prejemniki šestih nagrad Prešernovega sklada so pisatelj in novinar Dušan Jelinčič za roman Šepet nevidnega morja, dvanajst tablet svinca, skladatelj gledališke in filmske glasbe Drago Ivanuša za projekte med letoma 2019 in 2022, pianist Alexander Gadjiev za solistične recitale in izvedbe klavirskih koncertov na domačih in tujih odrih v zadnjih treh letih, akademski slikar Nikolaj Beer za cikel razstav v letih 2021 in 2022: Vračanje h koreninam (Celje 2021), razstava v galeriji Insula (Izola 2022) in razstava Izbrana dela 1986–2021 (Kranj 2022), filmski režiser in scenarist Matevž Luzar za film Orkester ter arhitekturni atelje Medprostor za dosežke v preteklih treh letih (lesena hiša Hribljane, športna dvorana Šentvid, ureditev kompleksa Žičke kartuzije).

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu