Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

SDS v manj kot letu drugič interpelira Kolar Celarčevo

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 08/07/2017)

Že peto interpelacijo v zgodovini države proti ministru za zdravje je danes vložila SDS. To je že druga interpelacija proti Milojki Kolar Celarc (SMC) v manj kot letu. Prvič je razpravo o delu Milojke Kolar Celarc SDS zahtevala 2. septembra lani. “Stopili ste v prevelike čevlje, pa še z glivicami,” je o ministrici za zdravje oktobra lani povedala Jelka Godec (SDS).

Predsednik odbora za zdravstvo Tomaž Gantar (DeSUS) in poslanka Jelka Godec (SDS) Foto: Državni zbor/Urša Vidrih

Desus rešil ministrico zaradi premiera

A predlog, da bi ministrico odstavili, je bil takrat brez možnosti za uspeh, ker je iz Desusa nekdanji minister za zdravstvo Tomaž Gantar napovedal, da ne bodo glasovali za odstavitev, saj ima ministrica »polno podporo predsednika vlade Mira Cerarja«. Brez Desusa SDS niti teoretično ni mogla zbrati nujnih 46 glasov.

A Desus je hkrati sporočil, da so od ministrice v dveh letih pričakovali precej več. »Z nezadostnim ukrepanjem in napačnim izbiranjem prioritet, odlašanjem pri sprejemanju odločitev ministrica ogroža to, kar najbolj zagovarja: javno zdravje,« je takrat povedal predsednik odbora za zdravstvo Tomaž Gantar (Desus) in ponovil, da reformne zakone, ki jih doslej ni bilo, zato pričakujejo tudi od premiera.

Oktobra lani je za razrešitev Kolar Celarčeve glasovalo 24 poslancev, proti pa 49. Že pred tem so bile interpelacije sprožene proti Dušanu Kebru, Andreju Bručanu  in Božidarju Voljču. Nobeden od interpeliranih ministrov za zdravje doslej po razpravi o delu v državnem zboru ni bil razrešen. Koalicije praviloma zaščitijo svoje ministre.

Korupcija, neurejenost, zadolženost…

Razpravo o delu zdravstvene ministrice, kot je pojasnila poslanka SDS Jelka Godec, zahtevajo zaradi: »Soodgovornost za neukrepanje na področju koruptivnih dejanj v zdravstvu, odgovornost za podaljšanje neurejenega stanja na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana, odgovornost za neučinkovito reševanje problem čakalnih dob, soodgovornost za slabo poslovanje in vedno večjo zadolženost javnih zdravstvenih zavodov ter odgovornost zaradi predlogov zakonodaje na področju zdravstva, ki so v nasprotju s slovensko in evropsko zakonodajo in s tem tudi slabljenje slovenskega zdravstva.«

Razprava bo po počitnicah

O delu ministrice za zdravje bo državni zbor razpravljal po parlamentarnih počitnicah, ki se bodo začele konec prihodnjega tedna in trajajo do začetka septembra. Na očitke bo ministrica  še pisno odgovorila. Danes pa se je v državnem zboru že odzvala, da se interpelacije veseli, saj bo priložnost izkoristila, da pove, kaj vse so z njeno ekipo in vlado naredili na področju zdravstva. Prepričana je, da se za interpelacijo skriva nasprotovanje predlaganim zdravstvenim zakonom.

Na interpelacijo se je odzvala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer: “Z interpelacijo ministrice za zdravje težav v slovenskem zdravstvenem sistemu žal ne bomo rešili. Se bomo pa lahko javno pogovorili o težavah, s katerimi se naš zdravstveni sistem sooča. Javno zdravstvo v Sloveniji je v nezdravem stanju praktično že od leta 1992.”

Odziv največje vladne stranke na spletnih omrežjih je bil takšen:

 


Na vprašanje, zakaj so razpravo o delu ministrice zahtevali prav zdaj, je Jelka Godec odgovorila: „Zadeve na več različnih področjih v zdravstvu so že tako daleč, da je jasno, da ministrica ne obvladuje situacije.“

Besedilo interpelacije je dostopno na povezavi:

interpelacija

 

 

 

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.
(Visited 165 times, 1 visits today)

Komentarji (3)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu