Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Nemci “osvobajajo” še Leoparde 1, a s težavami, ki ustavljajo že Geparde

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 5th februar 2023, 07:56 dop

Po odločitvi Nemčije, da Ukrajini pomagajo z Leopard II, za začetek s 14 Leopardi 2A6, in da dovolijo izvoz množice Leopardov 2 v Ukrajino tudi iz drugih držav, je nemška vlada po poročanju časopisa Süddeutsche Zeitung odobrila tudi izvoz tankov starejšega tipa Leopard 1. Leopardi II, ki jih Nemci pošiljajo, veljajo med tanki za nekaj takega kot prestižni nemški avtomobili v avtomobilskem svetu. Leoparde 1 pa so prenehali proizvajati pred skoraj 40 leti. A še vedno nadgrajene verzije veljajo za spodobne bojne stroje. V Nemčiji je 88 teh Leopard 1 tankov, ki bi lahko bili že na poti na fronto, a so z njimi težave, ki so bile znane že lani: za te tanke v Nemčiji ni dovolj streliva za 105 milimetrski top, priprav za fronto pa tudi ni mogoče izvesti čez noč. Države, ki imajo velike zaloge primernega streliva, denimo Brazilija, kamor so iz Evrope v preteklosti izvozili več sto tankov Leopard 1, tega streliva niso pripravljene odstopiti. Ko gre za Brazilijo ni pomagal niti obisk nemškega kanclerja Olafa Scholza pri novem predsedniku Brazilije Luizu Inácio Lula da Silvu, poroča nemški tisk. Da Silva je vztrajal, da so miroljubna država, ki se ne bo vpletala v spopad med Rusijo in Ukrajino niti posredno s strelivom. Brazilija sodi v skupino držav BRIC, ki se redno sestajajo, v kateri so ob Braziliji še Rusija, Indija, Kitajska in Južna Afrika. V ozadju izjav o miroljubnosti Da Silve je zelo verjetno cilj, da ohrani dobre odnose z zaveznico Rusijo. Primerno strelivo proizvajajo še podjetja v Grčiji, Turčiji in v ZDA. A velike količine je težko zagotoviti na hitro.

Po nekaterih informacijah bi v Ukrajino Nemci lahko poslali verzije Leopardov 1A5, ki so že opremljene s sistemom, ki omogoča delovanje tudi v slabem vremenu in ponoči (nočni vid), nadgrajene so z izboljšanim sistemom za nadzor streljanja, na to verzijo pa je mogoče vgraditi tudi 120 milimetrski top, ki je na Leopardu 2, a ta možnost ni bila pogosto uporabljena. V vojaški rabi ima danes 250 tankov 1A5 Brazilija, 500 Grčija… Največ Leopardov 1 različnih verzij je ob Nemčiji kupila Italija, ki jih je pa že pred desetletji vse upokojila.

Težave s strelivom za starejše nemške oklepnike niso novost in s tem nimajo težav le pri Leopardih 1. Velike težave so bile in so še z zagotavljanjem streliva tudi za oklepnike Gepard. Ukrajina je prve tri Geparde dobila konec julija lani, a strelivo iz Norveške ni bilo ustrezno. Švica, ki bi lahko zagotovila primernejše, ga ni bila pripravljena dobavljati zaradi nevtralnosti. Večino streliva za te oklepnike v Švici proizvaja hčerinska družba nemškega podjetja Rheinmetall, Rheinmetall izdeluje tudi Leoparde. Zaradi težav s strelivom iz Švice poskuša Rheinmetall zagnati dodatno tovarno za strelivo v Nemčiji. A proizvodnje čez noč ni mogoče kar sprožiti. Streljanje z Gepardi so Ukrajinci zaradi pomanjkanja streliva zelo racionalizirali. Do konca lanskega leta je Ukrajina dobila okoli 40 Gepardov, ki jih uporabljajo predvsem za sestreljevanje iranskih dronov Shahed-136.

Iz Ukrajine so v zadnjih dneh prišli posnetki najnovejšega ruskega sistem za uničevanje tankov. Javnosti so Rusi, da tak sistem razvijajo, razkrili leta 2019, vojska bi ga naj v rabo dobila lani. Doslej fotografij rabe tega sistema v Ukrajini ruska vojska ni delila. So pa posnetke že objavili z ukrajinske strani, prve aprila lani. Nekaj primerov teh sistemov v embalaži so Ukrajinci zaplenili po umikih ruske vojske. Posnetek iz zadnjih dni je takšen:

https://twitter.com/markito0171/status/1621031993323696128

PTKM-1r ima akustične senzorje in senzorje tresenja, ki omogočijo, da je mogoče določiti, kdaj in proti čemu bo sistem sprožen, sistem izstreli voden izstrelek, ki tank ali oklepno vozilo iz višine zadane v najbolj občutljiv del oklepa. Sistem tehta okoli 20 kilogramov, izstrelki pa lahko prebijejo 7 centimetrov debel oklep. Podoben sistem so že pred desetletji začeli izdelovati in uporabljati Američani, znan je kot M93 Hornet mine. Rusija ima še veliko protitankovskih orožij, ki lahko ustavijo tudi najnovejše zahodne tanke.

PTKM-1r
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu