Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ruski strateški bombnik Tu-22M3 “prestregel” napad kvadkopterja, polom oklepnikov pri Bahmutu

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 21st avgust 2023, 08:30 dop

Ko so medije polnile novice iz obiska predsednika Ukrajine Volodimirja Zelenskega na Nizozemskem in Danskem, od koder so po zeleni luči iz ZDA napovedali, da bodo Ukrajini podarili lovce F-16, je Ukrajincem uspelo simbolno še dodatno zmanjšati veliko premoč ruske vojske v zračnem prostoru. Z napadom z droni na letališče Soltsy v Rusiji jim je uspelo, kot so opisali na ruski strani, poškodovati nadzvočni bombnik Tu-22M3. Po prvi informaciji iz ruske strani bi naj ukrajinske drone sestrelili, manjši požar ne enem od letal pa pogasili. Posnetki iz letališča kažejo, da so poškodbe letala precej resne. Zdi se, da je strateški bombnik v celoti zgorel. Na spletnih omrežjih so bili zaradi opisa, da gre le za manjšo poškodbo po sestrelitvi dronov, odzivi tudi, da bi bil še boljši opis, da je ruska vojska uspešno prestregla napad ukrajinskega kvadkopterja s svojim strateškim bombnikom. Z Ukrajinske strani so poročali, da je na letališču po napadu z relativno cenenimi kvadkopterji eno nadzvočno letalo z gibljivimi krili povsem uničeno, drugo pa poškodovano. Na tem letališču, ki je 600 kilometrov oddaljeno od Ukrajine, je bilo v preteklosti “parkiranih” deset Tu-22M, a so jih devet menda pred napadom Rusi že preselili.

Od Nizozemcev in Dancev bi Ukrajinci lahko skupaj dobili več kot 40 ameriških reaktivcev F-16. Prve še letos, če bodo končana nujna usposabljanja pilotov in vzdrževalcev, ki že potekajo. Na Danskem se je Zelenski odzval na idejo vodje kabineta generalnega sekretarja Nata Jensa Stoltenberga Stiena Jenssena, ki je v nastopu na okrogli mizi na Norveškem ocenil, da bi bilo mir morda mogoče doseči tako, da bi se Ukrajina odrekla delu svojih ozemelj, v zameno pa bi Rusija pristala na vstop te države v Nato. Za izjavo, ki je povzročila precej vroče krvi v Kijevu, se je Jenssen pozneje opravičil. Zelenski je na zamisel odgovoril, da se je Ukrajina v prid Rusije za vstop v Nato in mir pripravljena odreči ozemlju regije Belgorod.

Gre za rusko regijo, ki meji na Ukrajino.

Ko gre za letala ukrajinski piloti že vadijo, kako upravljati švedske večnamenske reaktivne lovce Saab JAS 39 Grippen, ki jih uporablja tudi sosednja Madžarska. Prednost teh letal v primerjavi s F-16 so veliko nižji stroški rabe in vzdrževanja.

V okolici Bahmutu, kjer je Ukrajincem uspelo ponovno osvojiti obsežna ozemlja, so ruski okupatorji poskusili s protinapadom, tokrat z večjim številom tankov in oklepnikov. Čez zimo so mesto in okolico večinoma napadli s pomočjo kaznjencev in manj z oklepniki. Z oklepniki pa južno od Bahmuta tudi tokrat niso prišli daleč, ker so oklepniki zagoreli. Uničena sta najmanj dva tanka, še dva pehotna oklepnika in nekaj drugih vozil, katerih točnega tipa še ni mogoče določiti.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu