Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Scholz pošilja Leoparde 2A6 Ukrajini, ZDA Abramse, Ukrajinci sestrelili tri Ka-52 v pol ure

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 26th januar 2023, 10:05 pop

Po poročanju Spiegla se je nemški kancler Olaf Scholz že odločil, da bodo v Ukrajino Nemci poslali Leoparde 2A6. Iz nemške vlade so te informacije medtem že potrdili. Za začetek bo Nemčija Ukrajini poslala 14 Leopardov 2A6. Nemčija je izvoz Leopardov dovolila tudi drugim državam. Skupaj je zaprosila Nemčiji, da bi pomagali z različnimi verzijami Leopardov 2, doslej poslalo dvanajst držav, za pošiljko okoli sto takšnih tankov Ukrajini. Poljska, denimo, ali sme Ukrajini poslati 14 tankov Leopard starejših verzij. Ukrajinski vojaki se na Poljskem že urijo, kako jih uporabljati. Scholz je zadnje tedne vztrajal, da s tanki v Ukrajino noče brez zaveznikov. Medtem se ZDA po poročanju The Wall Street Journala nagibajo k temu, da bi v Ukrajino poslale svoje Abramse, čeprav veljajo za zelo potratne zaradi reaktivnih motorjev in jih ni preprosto vzdrževati. Ameriški predsednik Joe Biden je napovedal, da jih bodo za začetek poslali 31, z nujno opremo in deli, da bodo uporabni za spopade. Kdaj jih bo Ukrajina dobila, še ni mogoče oceniti.

Nemški tisk o odločitvi kanclerja

Ukrajinci pa so v torek zjutraj Rusom sestrelili kar tri helikopterje Ka-52 (Kamov Ka-52, znan je tudi kot Aligator), je objavila ukrajinska vojska.

Helikopterje Ka-52 ruska vojska obsežno uporablja pri okupaciji Ukrajine in jih je bilo zaradi tega doslej že veliko sestreljenih. Le v prvih nekaj mesecih invazije na Ukrajino jih je z neba padlo 27. A doslej se ni zgodilo, da bi skoraj hkrati Ukrajinci sestrelili tri. Menda v vsega pol ure. Mogoče je, da se Rusiji maščujejo obsežna raketiranja ukrajinskih mest, zaradi katerih so zahodne države Ukrajini poslale moderne raketne sisteme za zaščito.

Ka-52 so helikopterji, ki so v primerjavi z enosedežno inačico Ka-50, iz katere so razviti, preurejeni za izvidniške naloge in označevanje ciljev, zaradi tega imajo dva člana posadke, boljše radarje, opremljeni so za nočno delo, letijo lahko tudi v slabih vremenskih razmerah, imajo pa manj zaščite od jurišnega Ka-50. Ukrajina “Aligatorjev” ne uporablja, jih je pa iz Rusije uvažal Egipt. Na spletnih omrežjih veliko število sestrelitev v tem mesecu z ukrajinske strani opisujejo tudi tako:

https://twitter.com/SmartUACat/status/1617970196974829570

Že dan prej bi naj Ukrajinci sestreli še enega Ka-52 in dva nadzvočna reaktivca Su-25. Ta letala uporabljata ruska in ukrajinska vojska in obe sta jih v času spopadov izgubili že veliko. V času socializma so jih najprej proizvajali v Gruziji.

Velik preobrat pri tankih se je zgodil po dalj časa trajajočih pritiskih na Nemčijo. Poljska je na koncu z vrsto drugih držav tudi uradno zaprosila Nemčijo, ali sme Ukrajini poslati 14 tankov Leopard 2. Ukrajinski vojaki se na Poljskem že urijo, kako jih uporabljati. Če Nemci dovolijo izvoz štirinajst težkih oklepnih vozil iz Poljske, bo tudi to le začetek, saj Ukrajina potrebuje več sto modernih težkih tankov. V Nemčiji so dolgo vztrajali, da morajo preveriti vse možne posledice. Poljska ima 142 Leopardov 2A4s in še 105 verzij 2A5s. Velika Britanija je že pred tednom napovedala dostavo štirinajst težkih bojnih tankov Challenger 2, a teh tankov je premalo in so z vidika logistike predaleč, da bi lahko pomenili večjo spremembo na bojiščih. Zadnja leta so Angleži načrtovali, da bi okoli sto petdeset teh tankov nadgradili v verzijo 3, okoli 80, ki ne bodo nadgrajeni, pa bi v nekaj letih upokojili. Zdaj del teh vozil pošiljajo v Ukrajino. Nemških Leopardov 2 je bilo proizvedenih 3.600, uporablja jih cela vrsta držav. Leopardi 2A6, za katere bi se naj Olaf Scholz odločil, da jih bo Nemčija poslala v Ukrajino, so novejše verzije, ki jih danes uporablja nemška vojska, imajo jih okoli 170, imajo pa to vrsto Leopardov 2 še Finska, Nizozemska, Portugalska in Kanada.

V Ukrajini je slišati ocene, da je mogoče, da so Rusi v zadnjem tednu začeli novo večjo ofenzivo, kar kažejo tudi velike izgube, ki jih prikazuje statistika Ukrajine:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu