Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Sestreljen še en ruski K-52

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd december 2022, 08:37 dop

Ukrajinska vojska je objavila posnetek, kako je danes popoldan na mejnem območju Zaporožja, kjer potekajo spopadi z rusko vojsko, sestrelila ruski helikopter K-52, znan tudi kot aligator. Posnetek sestrelitve so objavili na omrežju Telegram. Ti helikopterji so v vojni v Ukrajini največkrat sestreljeni. Po ocenah tujih obveščevalnih služb bi jih naj Rusi v prvih mesecih vojne izgubili kar 27, kar je polovica vseh sestreljenih ruskih helikopterjev. Ukrajinska vojska tega tipa helikopterja ne uporablja.

Kraj sestrelitve so na zemljevidu objavili tako:

Kraj sestrelitve je označen z modrim krogom z rumeno obrobo

Gre za helikopter, ki je posebej opremljen tudi za izvidniške naloge, zaradi tega ima dva člana posadke in nekaj manj zaščite od jurišnega enosedežnega K-50, iz katerega je bil razvit. Prva fotografija K-50 je bila objavljena leta 1989. Serijsko so helikopterje k-52, ki so opremljeni tudi za nočne polete, v Rusiji začeli izdelovati leta 2008.

Izvozno različico teh helikopterjev je kupil Egipt. Posnetek sestrelitve MI-8 v Ukrajini, tak tip helikopterjev je bil nad Igom sestreljen tudi v vojni za osamosvojitev Slovenije, si lahko gledate tukaj:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu