Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Išče se zakon za Golobovih 600 evrov 1093 sodnikom in tožilcem

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th januar 2023, 06:44 pop

Ker je premier Robert Golob (GS) na izrednem občnem zboru sodnikov napovedal, da bo že za januar zagotovil 600 evrov bruto dodatka mesečno vsakemu sodniku in tožilcu, sem vlado vprašal, kakšen dodatek to bo in kje so zakonski temelji za izplačilo, ki ga je napovedal premier. Iz ministrstva za pravosodje so mi odgovorili, da “vlada normativno podlago še pripravlja” in da bo dodatek dobilo 1093 sodnikov in tožilcev. Ne letni ravno bo, so ocenili, vse skupaj stalo 9,1 milijona evrov. Zmnožek 600 evrov za 1093 sodnikov in tožilcev za 12 mesecev sicer znaša precej manj: 7.860.600 evrov. Možno je, da je razlika zaradi obveznosti delodajalcev, torej sodišč in tožilstev, pri izplačilu plač (bruto bruto).

Zdi se, da odgovor, da normativno podlago še pripravljajo, pomeni, da zakon, ki bi omogočal izplačilo te povišice, še iščejo. Če bo treba v državnem zboru spremeniti zakonsko ureditev, to tako hitro, da bi obveljalo že za januar, ne bo mogoče. Iz pravosodnega ministrstva so v celoti na vprašanje, za kak dodatek gre in kje je zakonski temelj zanj, odgovorili tako:

“Kot je predsednik vlade na včerajšnjem izrednem občnem zboru Sodniškega društva povedal zbranim sodnikom, se bo od prvega januarja letos sodnikom in tožilcem izplačalo po 600 evrov bruto mesečnega dodatka. Gre za začasen ukrep, s katerim  vlada tudi uresničuje eno izmed koalicijskih zavez in kaže resen namen, da se po dolgih letih uredi plačne anomalije v sodniškem plačnem sistemu ter na ta način zagotovi večjo materialno neodvisnost sodnikov. Dodatek, za katerega vlada normativno podlago še pripravlja, se bo izplačeval dokler ne bodo z reformo plačnega sistema sistemsko urejene njihove plače. Po zadnjih znanih podatkih iz informacijskega sistema ISPAP ocenjujemo, da bo ta dodatek prejemalo 1.093 sodnikov in tožilcev, finančni učinek začasnega ukrepa je tako na letni ravni ocenjen na 9,1 mio eur.”

V državnem proračunu, za letos so ga poslanci vladnih strank v državnem zboru popravili konec novembra lani, dodatnega denarja, tako se zdi, za ta namen tudi niso načrtovali, čeprav je bila koalicijska zaveza, o kateri govorijo v odgovoru iz ministrstva za pravosodje, znana že prej.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu