Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Cerar: “Odstopi.” Brglez: “Ne.”

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 16th februar 2017, 07:41 dop

Zadnja sporočila premiera Mira Cerarja in predsednika državnega zbora Milana Brgleza so bila za medije nerodna: povedala namreč nista čisto nič novega.

Kot že v začetku prejšnjega tedna za zaprtimi vrati v stranki, je Cerar zdaj še čisto javno sporočil, da mora Brglez nemudoma odstopiti kot podpredsednik stranke.

Na posnetku sta Cerar in Brglez na proslavi ob kulturnem prazniku sredi tedna, kjer sta se najpomembnejša politika SMC le vljudno rokovala.

drzavnivrhkulturna

Cerar je ponovil tudi razlog za zahtevo po odstopu, preko stranke ga je le še uradno zapisal: “Njegovo večkratno javno in neutemeljeno očitanje o neustavnosti premišljenih in argumentiranih odločitev vlade, ki jo vodim, je porušilo zaupanje, ki je nujno potrebno za sodelovanje predsednika in podpredsednika SMC.”

Brglez pa je tudi le ponovil, kar je že, ko se je spor pred skoraj dvema tednoma začel: predlagal je pogovor na štiri oči in opozorili, da je soustanavitelj stranke SMC, ki se zavzema tudi za pravno državo, medsebojno spoštovanje in človekove pravice. Torej tisto, kar bi bilo po njegovi oceni lahko kršeno s hitro spremembo zakona o tujcih.

Med poslanci je bilo včeraj kar nekaj pomislekov o nevarni trmi, ker nobeden nič ne popušča, nekaj pa je bilo že skoraj prestrašenosti zaradi javnih odmevov, ki lahko imajo dolgoročne posledice.

Če Brglez ne odstopi, bo Cerar ob avtoriteto in ugled. Že, če pristane na pogovor, ki ga predlaga Brglez, s tem ne bo obveljala zahteva, ki jo je postavil. Ta je bila skrajno preprosta: »Odstopi!«.

Vsaj za zdaj je Brglez videti povsem miren in molčeč. Med poslanci pa je slišati tudi, da je modro biti previden, ker je spreten šahist, živci pa so za dobro partijo nujni.

Spor ni okoli najpomembnejšega položaja. Podpredsednik stranke je – v vseh strankah – bolj simbolno pomembna funkcija. V SMC sta oba podpredsednika, ob Brglezu je to še vodja poslanske skupine Simona Kustec Lipicer, po funkciji tudi člana izvršnega odbora. Torej vrha stranke, ki sprejema najpomembnejše odločitve: tudi o kandidaturah na parlamentarnih in drugih volitvah. V spopadu, ki poteka, Brglez ni čisto sam, ko gre za najvišje strankine funkcionarje.

Obratno: pridružili so se mu zelo pomembni. Naravnost proti vladni noveli zakona o tujcih, ki omogoča zapiranje meje in začasen suspenz večine azilnih pravic, je glasoval član izvršnega odbora, ki je tudi predsednik 66 članskega Sveta stranke Dragan Matić. Svet na predlog predsednika Cerarja voli podpredsednike in jih torej lahko tudi razrešuje.

Proti je bil tudi Mitja Horvat, ki vodi statutarno komisijo stranke.

Edine od štirih poslancev, ki so bili proti, ki pa nima pomembne funkcije še v stranki, je Izidor Kamal Shaker; državnem zboru vodi odbor za evropske zadeve.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu