Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Prva plača Pirc Musarjeve, nadomestilo Musarju in Pahorju, zadnja plača Bobnarjevi in neto Goloba

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th april 2023, 09:19 pop

Prvo predsedniško plačo bruto 1.570 evrov je dobila predsednica Nataša Pirc Musar. Znesek je nizek, ker je le za zadnji teden decembra. Položaj je prevzela 23.12.2022. Za tedne pred tem je predsedniško plačo dobil še Borut Pahor, bruto 4.119 evrov, so sporočili iz urada predsednice. Za zadnji teden pa je Pahor prvič dobil nadomestilo kot bivši predsednik: bruto 1.718 evrov. 1.540 evrov predsedniškega doplačila je k pokojnini dobil tudi nekdanji predsednik Milan Kučan. V vladi je plačo za pol decembra zadnjič dobila nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar. Najvišja plača bruto 6.277, neto 3.926 evrov pa je bila med vladnimi funkcionarji izplačana premieru Robertu Golobu (GS).

Koliko bo dobil Pirc Musar?

Posnetek je iz srečanja predsednice Nataše Pirc Musar s premierom Robertom Golobom posredoval urad predsednice Foto: Katja Kodba/STA

Po poročanju Večera plačilo za obveznosti, ki jih ima kot soprog, pričakuje tudi Aleš Musar, ki bi za stroške kot soprog predsednice lahko dobil do 15 odstotkov plače predsednika republike. Ker je predsednica uvrščena v najvišji plačni razred, bi Musar lahko dobil do 850 evrov mesečno, je izračunal Večer. Musarjeva predhodnica Tanja Pečar, partnerka bivšega predsednika Boruta Pahorja, tega nadomestila ni zahtevala.

Predsedniški par Pirc Musar z voditelji levosredinske vlade na 81-letnici dražgoške bitke Foto: DZ Daniel Novakovič/STA

Vlada, ki se bo ta mesec okrepila s petimi dodatnimi ministrstvi, se pogovarja o višanju vseh funkcionarskih plač. Sodnikom in tožilcem je povišico v višini mesečno 600 evrov bruto Golob že obljubil, dobili bi jo naj za januar, torej pri plači prihodnji mesec. Ni pa jasno, kako bo to izplačano, saj zakon premieru ne daje pravice, da bi delil plačne dodatke funkcionarjem. Zaradi izplačil dodatkov mimo zakona so bili v preteklosti veliki škandali in celo sodni postopki proti pomembnim politikom in univerzitetnim profesorjem. Odstopiti je morala ministrica Stanka Setnikar Cankar, v težavah je bil nekdanji finančni minister Dušan Mramor

V vladi so ta mesec štirje ministri dobili bruto več kot šest tisoč evrov plače. V vladi, če to sami želijo, dodatno razkrijejo tudi neto plače. Med prejemniki najvišjih plač sta to ob Golobu storila še kmetijska ministrica Irena Šinko (GS) in gospodarski minister Matjaž Han (SD), ne pa tudi minister brez listnice Aleksander Jevšek (SD).

V vladi nadomestilo od bivših prejema nekdanji finančni minister Andrej Šircelj (SDS), ki je bil pred ministrsko funkcijo več mandatov poslanec. Le za čisto začetek meseca pa je 200 evrov dobil še Boštjan Koritnik, ki ga je medtem zaposlil ljubljanski župan Zoran Janković.

Plače z dodatki ali brez?

Pahor od 22. decembra dobiva nadomestilo plače v višini 80 odstotkov zadnje mesečne plače, ki jo je prejemal, ko je opravljal funkcijo predsednika republike, Kučan pa ima pravico do mesečnega prejemka v višini razlike med 80 odstotkov plače predsednika republike in pokojnino.

Pri podatkih o plačah pri predsednici republike je bilo nekaj težav, ker so najprej poslali podatke o bruto izplačilih brez dodatka za delovno dobo, podobno so lani krajši čas ravnali tudi na RTV Slovenija. Za ta dodatek zakon o sistemu plač v javnem sektorju določa, da se ga ne razkriva v javnosti. A s posredovanjem celotnih bruto plač višine dodatka ne bi razkrili. Prakso obveščanja o bruto plačah brez dodatka za delovno dobo, kar vsote pomembno zniža, je bila uvedena že v času predsednika Pahorja. Ko sem opozoril, da tak način obveščanja o višini plač odstopa od drugih in da informacijska pooblaščenka, kar je bila nekoč tudi Nataša Pirc Musar, tega ni zahtevala, so poslali popolne podatke.

V parlamentu je nadomestila, ker se ne morejo vrniti na prejšnja delovna mesta, najti dela ali se upokojiti kot že prejšnji mesec dobilo še sedem nekdanjih poslancev. V bruto zneskih:

ZORČIČ IGOR4.578,86 €
TOMIĆ VIOLETA3.939,89 €
POGAČNIK MARKO3.822,29 €
LEP JURIJ3.575,74 €
POJBIČ MARIJAN3.397,98 €
MÖDERNDORFER JANKO3.387,93 €
RAJIĆ BRANISLAV3.387,93 €

O plačah v parlamentu, ker od tam podatke, ko prosim zanje, pošljejo takoj, sem poročal že ob izplačilu v petek:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (9)

https-spletnicasopis-eu