Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Težave na Kitajskem: Po Japonski, Indiji, Tajvanu in ZDA še Italija uvedla obvezno Covid testiranje

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 10th januar 2023, 10:17 dop

Italija je uvedla obvezno Covid testiranja za potnike iz Kitajske in predlaga, da bi ga uvedli v celotni EU, a imajo v drugih državah pomisleke. V Nemčiji so se, denimo, odzvali, da razlogov za dodatna testiranja ne vidijo. Iz Avstrije opozarjajo na škodo za turistično industrijo, če bi spet uvajali omejitve. Proti so tudi v Franciji. Na prvih poletih iz Kitajske, na katerih so v Italiji med potniki opravili testiranja, je bila okužena tudi polovica vseh potnikov. Okužb je na Kitajskem, kar so tam opustili politiko ničelne tolerance, izjemno veliko in ni jasno, ali ne gre za kak nov sev. Kot je povedala italijanska premierka Giorgia Meloni prva testiranja potnikov iz Kitajske za zdaj kažejo, da gre za že znan Omicron sev.

Po poročanju Sky News po sprostitvi omejitev na Kitajskem milijoni tam načrtujejo potovanje po svetu v času njihovih tradicionalnih praznikov, kar bi lahko dodatno sprožilo širjenje Covida. Pri testiranju potnikov iz dveh letal, ki sta pripotovala iz Kitajske v Italijo, je bilo na prvem od 92 potnikov pozitivnih 35, na drugem pa od 120 pozitivnih 62. To je več kot polovica.

Omejitve za potnike iz Kitajske, ki so zaradi Kitajskih omejitev le malo potovali zadnja leta, so po Japonski, Indiji in Tajvanu uvedli tudi v ZDA. V ZDA morajo potniki iz Kitajske (z izjemo majhnih otrok) imeti negativen rezultat Covid testa, ki ni starejši od 48 ur.

V Evropi so mnenja še različna.

Na Kitajskem, kjer so opustili politiko ničelne tolerance do Covida, poročajo o precejšnjem kaosu v preobremenjenem zdravstvenem sistemu. S tem imamo težave zadnje dni tudi pri nas, pa čeprav Slovenija ni ravno opustila najostrejših ukrepov na svetu proti Covidu. Razlog tudi sicer ni Covid, čeprav smo že dalj časa prvi po odkritih okužbah v zadnjih dveh tednih v Evropi. Bolnišnice še bolj polnijo druge bolezni, težave pa povzroča slaba organiziranost državnega zdravstva.

Grafika Covid sledilnika, ki kaže, da smo po številu odkritih okužb že dober teden dni najbolj uspešni (najbolj okužena) država v EU, je takšna:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu