Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Logatec: Ob Sekirici je sneg in še pada

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 10th februar 2023, 08:07 pop

Konec januarja se je zgodilo presenečenje. Zunaj je sneg. V Ljubljani je za krajši čas presenetil celo cestarje. Kot vedno. So se pa hitro zbudili. Za tek na smučeh zdaj ni treba visoko v Alpe ali celo v Avstrijo. Okoli Sekirice je bilo čarobno. Dober streljaj od Ljubljane. Bil je sneg in padal je sneg. Sekirica je manjši hrib pri Logatcu za sprehode poleti, v dolino vodi več skakalnic. Proge za tek spodaj dobro uredijo. Trditve občine v preteklosti, da urejajo štiri kilometre, se mi zdijo sporne. Najbrž je več.

Smučati je mogoče v klasični ali drsalni tehniki. Praviloma je precej več tistih v drsalni. Gre hitreje. Proge so brez vratolomnih spustov ali tveganih delov. Tisti del, ki gre na Sekirico, sem prvič izpustil.

Sem pa šel navzgor teden pozneje. 29.1. Je kar nekaj vzpona in navzdol gre potem tudi kar hitro. A preveč nevarno ni. Primerno za vajo smukaške preže. Bi se pa precej bolje počutil na alpskih smučeh.

Edina resna pomanjkljivost Logatca je, da je sneg pri nas vse bolj redek gost v nižjih krajih. Tudi v Logatcu. V Ljubljani še bolj.

In kadar je sneg brez težav konkurirajo tudi resnim smučarskim središčem. Že zaradi vse te narave, ki jo vidite na posnetku:

Tek na smučeh v Logatcu Foto: Peter Jančič

Za tek v Logatcu ni potrebno plačati. Kaže urejenost območja. Občina Logatec je dobro vodena in v njej živijo sposobni ljudje, ki skrbijo tudi za prosti čas ljudi in zabavo otrok. Povrhu je dovolj parkirišč. Tokrat sem prvič parkiral kar pri trgovinskih centrih. Spar in Euro Spin, ki imata v nedeljo vrata zaprta zaradi prepovedi, ki jo je v času prejšnje vlade predlagala Levica, podprli pa tudi z desne, dostopa do parkirišč ne omejujeta. Prijazna poslovna politika do kupcev. Niso pa vsi trgovski centri tam takšni.

Tek na smučeh v Logatcu Foto: Peter Jančič

Sekirica je raj tudi za otroke, ki imajo rajši hitrejše in bolj razburljive športe kot je tek na smučeh. Denimo, sankanje. Kar se vidi tudi na posnetku zgoraj, kjer se šele ogrevajo. Ker je treba dobre zglede spodbujati, slabše pa ne, objavljam še posnetek drugega trgovskega centa, ki v nedeljo ravna prijazno:

Tek na smučeh v Logatcu Foto: Peter Jančič

Smučati je mogoče v klasični ali drsalni tehniki. Včeraj je bilo precej več tistih v drsalni. Proge so brez vratolomnih spustov ali tveganih delov. Tisti del, ki gre na Sekirico, sem izpustil. Edina resna pomanjkljivost Logatca je, da je sneg pri nas vse bolj redek gost v nižjih krajih. Tudi v Logatcu. V Ljubljani še bolj.

A za danes je napoved, da bo močno snežilo. Kar pomeni, da bo še več te pravljice:

Tek na smučeh v Logatcu Foto: Peter Jančič

Upravljavci smučišč, iz katerih poročam, ne oglašujejo v Spletnem časopisu. Vso opremo, plačila kart in podobno je plačal avtor članka po običajnih cenah. Članki so lahko pristranski, ker je pisec rojen v Mariboru pod Pohorjem, tam se je naučil alpskega smučanja in verjame, da je Pohorje najboljše. Če je sneg. In če vrste niso preveč gromozanske.

Tek na smučeh v Logatcu Foto: Peter Jančič
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu