Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ukrajini krila za zaščito svobode, Golobu posnetek ukrajinskega BTR-4

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 26th februar 2023, 02:00 pop

Po ZDA je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski še drugič, kar je pred slabim letom Rusija napadla Ukrajino, odpotoval v tujino: v Veliki Britaniji je začel serijo obiskov evropskih prestolnic. Del obiska bo tudi nagovor evropskim poslancem. Velika Britanija je prejšnji mesec z napovedjo, da bo v Ukrajino poslala svoje tanke Challenger 2, začela preobrat pri pošiljkah zahodnih tankov. Zelenski je predsedniku spodnjega doma britanskega parlamenta Lindsayu Hoylu včeraj podaril čelado ukrajinskega pilota z napisom: “Imamo svobodo, dajte nam krila, da jo zavarujemo” in se zahvalil premieru Rishiju Sunaku, ki je napovedal, da bo Velika Britanija začela šolati ukrajinske pilote za rabo zahodnih reaktivcev.

Oklepniki, ki jih Luka Mesec noče

Šolanje pilotov je nujen pogoj, da bi Ukrajincem lahko po modernih oklepnikih, tankih in drugem zahodnem orožju, poslali še reaktivce.

https://twitter.com/SmartUACat/status/1623370487249178647

Potovanje bo Zelenski nadaljeval v Franciji s srečanjem s francoskim predsednikom Emanuelom Macronom, potem pa še z nemškim kanclerjem Olaf Scholz.

Iz Bakhmuta, ki ga ruska vojska poskuša že več mesecev neuspešno zasesti, pa so bil včeraj objavljeni posnetki, kako koristen je lahko moderen osemkolesni oklepnik, kakršne že dolgo kupujejo naše oblasti, a posel vsakič propade.

Posnetek kaže, kako v spopadu s pripadniki zasebne Putinove vojske Wagner in rusko vojsko ob ukrajinskih vojakih v Bakhmutu sodeluje tudi v Ukrajini izdelano osem kolesno oklepno vozilo BTR-4 z avtomatskim topom.

Ta amfibijski ukrajinski oklepnik je bil razvit pred dobrimi 15 leti, serijsko proizvodnjo so začeli leta 2008, naslednje leto je prve dobila ukrajinska vojska. Leta 2012 jih je 420 naročil Irak, a prevzelo je iraško obrambno ministrstvo le 88 teh vozil, pogodbo so prekinil z očitki o težavah s kakovostjo. Ker vozil niso prevzeli Iračani, jih je več ostalo v Ukrajini, izkazala pa so se že v prvih spopadih s separatisti, ko so ukrajinski vojaki v bojih ugotovili, da imajo dobro zaščito (oklep), optiko in da so izjemno mobilna. Najnovejša vozila BTR-4 so še precej izboljšana v skladu z Nato standardi. Ob treh vojakih, ki ga upravljajo, lahko ta nekaj manj kot osem metrov dolg oklepnik, ki na cesti doseže hitrost 110 km/h, prevaža še osem potnikov.

Proti opremljanju vojske v skladu s standardi in zavezami naših oblasti v Natu je Levica Luke Meseca, ki je za izstop iz tega zavezništva demokratičnih držav. Nazadnje je nakup nemških osemkolesnikov Boxer zaradi tega odpovedal Robert Golob, da je v vladno koalicijo dobil Levico. Enako je prej moral te oklepnike prečrtati že Marjan Šarec, le da je takrat Mesec v vlado vstopil le po tihem, uradno pa se je razglašal za opozicijo.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu