Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zaradi retroaktivnosti sodniki razveljavili “zakon o švicarjih”

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th december 2022, 11:23 pop

Zaradi retroaktivnost je ustavno sodišče razveljavilo zakon o omejitvi in porazdelitvi valutnega tveganja med kreditodajalci in kreditojemalci kreditov v švicarskih frankih, ki ga je večina poslancev izglasovala februarja letos. Ta zakon je, da bi zmanjšal stiske varčevalcev v frankih, predlagal državni svet. Ustavno sodišče se je že prej odločilo za zadržanje veljavnosti zakona, dokler ne odloči. Zakon je v zadnjem branju potrdilo 52 poslancev, proti jih je bilo osem, večinoma iz takratne vladne koalicije. Proti so glasovali Jože Tanko (SDS) Blaž Pavlin (NSi), Robert Polnar (DeSUS, pozneje neodvisni), Marko Pogačnik (SDS), Tadeja Zalar Šuštar (NSi), Dušan Verbič (SMC, danes Konkretno), Jožef Horvat (NSi) in Tina Heferle (LMŠ, danes GS). Tanko in Heferlejeva sta bila takrat tudi podpredsednika državnega zbora.

Za razveljavitev zakona v celoti je glasovalo sedem ustavnih sodnikov, predsednik ustavnega sodišča Matej Acceto pa je bil proti. Za so glasovali Klemen Jaklič, Rajko Knez, Špelca Mežnar, Marijan Pavčnik, Rok Svetlič, Marko Šorli in Katja Šugman Stubbs

Zakon je ustavno sodišče razveljavilo na predlog družbe NKBM, d. d., Maribor, ki jo je zastopala Odvetniška družba Ketler & partnerji, o. p., d. o. o., Ljubljana, in družbe Addiko Bank, d. d., Ljubljana, ter drugih, ki jih vse zastopala Branka Sedmak, odvetnica v Ljubljani.

Celotno sodbo in ločeno mnenje predsednika si lahko preberete tukaj:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu