Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ptice: Po Vebru odletel Lah, Šarcu pa Irtova

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 6th april 2018, 11:26 dop

“Poslanec Zvonko Lah, ki se je poslanski skupini NSi – krščanski demokrati pridružil 1. februarja 2017, se je včeraj, 3. aprila 2018, odločil za izstop,” so iz NSi Mateja Tonina sredi tedna sporočili, da se je že spet zgodil prestop poslanca. Lah je prvi, ki je zadnja leta izstopil iz poslanskih skupin kar dveh strank. Pred tem je izstopil že iz poslanske skupine SDS Janeza Janše. Portal kamnik.info pa je poročal, da iz stranke Marjana Šarca in iz svetniške skupine v Kamniku izstopila Nina Irt, ki je svetniški klub Šarčeve stranke celo vodila. Ker ima ta lokalna stranka zastopnike le v občinskem svetu Kamnika, je ta dogodek najbrž celo pomembnejši kot že drugi izstop Laha tik pred volitvami, ko veliko dela v državnem zboru ne bo.

Prestopi poslancev pogosti, Möderndorferjev manj

Izstop Irtove je nekaj podobnega kot če bi iz SMC izstopila Simona Kustec Lipicer ali kot je bil izstop Janija Möderndorferja iz poslanskega kluba stranke Alenke Bratušek, ki je zaradi tega celo razpadel. Prestopi poslancev v državnem zboru so precej običajni. Zgodili so se čisto vsem strankam. Vodje poslanskih skupin pa redko izstopajo. V tem mandatu je svoje poslanske skupine zapustilo deset poslancev od 88 izvoljenih na listah strank, med njimi en vodja. Štirje prestopi so bili povezani z razpadom poslanske skupine Zaab: Peter Vilfan je prestopil k Desusu, Jani Möderndorfer, ki je bil vodja poslanske skupine Zaab, v prejšnjem mandatu pa tudi Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, k SMC Mira Cerarja. Zaradi prestopa Möderndorferja sta Alenka Bratušek in Mirjam Bon Klanjšček pristali med nepovezanimi. V poslanski skupini, da bi lahko obstajala, morajo biti najmanj trije poslanci. Dva poslanca sta med nepovezane “prestopila iz vladne SMC: prvi je bil Bojan Dobovšek, drugi Franc Laj. Dva pa sta “zbežala” iz opozicijske SDS: Andrej Čuš in Zvonko Lah. Čuš med nepovezane, Lah k NSi. iz Levice je izstopil Matjaž Hanžek, iz SD Dejana Židana pa konec lanskega leta Janko Veber, Lah je zdaj izstopil že drugič. Grafično je to dogajanje doslej tako vplivalo na številčnost poslanskih skupin:

Med strankami le iz Desusa v tem mandatu ni izstopil nihče.

Tudi posledica odstopa Novakove? 

Pri Lahu je bilo nenavadno že, ker je bil pred časom gost kongresa Zelenih, kjer so za predsednika izvolili Andreja Čuša. Na kongresu Lah ni bil kot predstavnik NSi ali po dogovoru s to stranko. Neuradno je slišati, da bi lahko bil razlog za izstop iz NSi, ker mu novo vodstvo po odstopu Ljudmile Novak več ni pripravljeno jamčiti kandidature v njegovem domačem okraju. Spori, kdo bo kje kandidat, pa bi lahko bili tudi v ozadju izstopa Nine Irt iz stranke Marjana Šarca. Portal Kamnik info poroča, da bi se naj tudi Irtova poskusila dogovoriti z NSi Mateja Tonina, ki je tudi iz te občine, za kandidaturo. A se po poročanju portala Kamnik.info zdi, da se – kot z Lahom – tudi z njo Toninovi niso dogovorili.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu