Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kriza ob Bobnarjevi: Mesec kar zbolel, Fajonova v tujini…

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 15th december 2022, 07:06 dop

Kanonada vprašanj o odstopu notranje ministrice Tatjane Bobnar (GS) bo danes pričakala premiera Roberta Goloba (GS). Kar tri od štirih poslanski vprašanj bodo o tem. Iz NSi, SDS in iz Gibanja svoboda. Z obvestilom šefa vlade Roberta Golob, da je odstopila Bobnarjeva, se bo začela zadnja letošnja redna seja državnega zbora danes točno opoldne. Minister, ki odstopi, ima pravico v petih minutah pojasniti svoj odstop. Razprav poslancev o odstopu ni. Bo pa takoj po seznanitvi z odstopom na vprašanja poslancev odgovarjal Golob in vprašanja o ozadjih odstopa si bodo kar sledila. Kar dveh šefov koalicijskih strank, Luke Meseca in Tanje Fajon, v parlament ne bo. Opravičila sta se. Emilija Stojmenov Duh pa še nikoli ni odgovarjala na vprašanja poslancev. Tudi danes ne bo.

Bobnarjeva je odstopila, ker vlada Boštjana Lindava ni imenovala za generalnega direktorja policije s polnim mandatom, Slavka Koroša pa za direktorja direktorata za policijo. Razkrila je še, da ji je Golob ponujal možnost povrnitve zaupanja z odpustitvijo posameznika iz policije, ko razlogov za izgubo dela ni bilo. Razen morda zamere koga.

Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec, v ozadju Tatjana Bobnar, ko so še vsi prišli pred poslance Foto: DZ/Matija Sušnik

Mesec zbolel, Fajonova in Han v tujini

Luka Mesec, ki je zbolel, in Tatjana Bobnar, ki je odstopila. Foto:DZ/Matija Sušnik

Najprej bo Vida Čadonič Špelič (NSi) Goloba spraševala o strokovnosti kadrovanj. Opozorila bo, da je ob interpelaciji notranje ministrice Tatjane Bobnar poslanska skupina GS sporočila, da so ponosni, da ministrica prihaja iz njihovih vrst. Ocenili so, da opravlja izjemno delo, zaradi katerega raste zaupanje v policijo. Mesec dni po interpelaciji pa je vse drugače. Špeličeva bo Goloba vprašala, kako bo poslej izpolnjeval obljube, ko je ob nastopu mandata dejal, da želi najbolj strokovne in kompetentne kadre ne glede na strankarsko pripadnost. Poslanka bo opozorila, da je bila zavrnitev imenovanja Boštjana Lindava za generalnega direktorja policije za polni mandat, kljub pozitivni oceni strokovne komisije uradniškega sveta, znak strokovnjakom, da naj se ne prijavljajo na razpise. Drugo vprašanje šefu vlade bo postavil Žan Mahnič (SDS) “v zvezi s politizacijo slovenske policije”. Mahnič je Goloba o ustanavljanju lastne varnostne službe v generalnem sekretariatu vlade in vlogi Miloš Njegoslav Milović vpraševal že na prejšnji seji državnega zbora, ko je Golob povedal, da Bobnarjeva uživa njegovo popolno zaupanje, Milović pa nima nobene vloge. Nič od tega se ni potrdilo. Martin Premk (GS) pa je napovedal vprašanje “v zvezi z očitki o vplivanju na delo policije”. Edina izjema v seriji bo Iva Dimic (NSI), ki bo premiera vprašala, kaj bo storil, da bi ljudem, ki vplačujejo v zdravstveno blagajno, zagotovil hiter dostop do osebnega zdravnika in specialistov, kakšna je časovnica zdravstvene reforme…

Na vprašanja poslancev po premieru danes ne bosta odgovarjala zunanja ministrica Tanja Fajon (SD) in gospodarski minister Matjaž Han (SD), ki sta se opravičila, da sta v tujini, manjkal pa bo tudi minister za delo Luka Mesec (SD), ki se je opravičil zaradi bolezni.

Emilija Stojmenov Duh nikoli ne odgovarja

Spisek vseh ministrov, ki so se za danes opravičili s podrobnejšimi razlagami razlogov, zakaj jih ne bo pred poslance, je takšen:

Dodatno se je pozneje zaradi poti v Pariz opravičil še minister za izobraževanje Igor Papič (GS), a le do 14.30 ure. Ministrica brez listnice Emilija Stojmenov Duh doslej še nikoli ni prišla odgovarjat na vprašanja poslancev. Je popoln rekorder. Septembra je bila na konferenci, manjkala je oktobra, novembra je bila na delovnem obisku v Tokiu, ta mesec pa je že spet službeno v tujini. Ministrica, povrhu brez listnice, nikoli ne odgovarja poslancem.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu