Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ministrici za zdravje svetniki ustavili sto milijonov za nov obvezni prispevek

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 19th december 2023, 05:16 pop

Z dvajset glasovi za in osem proti so državni svetniki izglasovali veto na zakon o interventnih ukrepih na področju zdravstva, s katerimi so poslanci vladne koalicija prejšnji teden po postopku za vojne in naravne katastrofe podaljšali čas, ko morajo bolniška nadomestila plačati delodajalci, za deset dni (iz 20 na 30 dni). S tem so na podjetja prevalili osemdeset milijonov evrov stroškov iz državne zdravstvene zavarovalnice. Še nekaj deset milijonov pa bi državni zavarovalnici privarčevali na račun bolnih z omejitvami višine bolniške in podobnimi spremembami. Razlog za spremembo ureditve je, ker državna zdravstvena zavarovalnica posluje z velikim minusom.  Leta 2022 ga je pridelala za 133 milijonov. Imela pa bo še dodatne stroške in s tem minus, ker so z novim letom vladajoči podržavili prostovoljna dodatna zdravstvena zavarovanja, ki bodo poslej obvezna. S prevzemom pobiranja teh zavarovanj bodo veliki dodatni stroški. Po nujnem postopku novosti zadnji trenutek vladajoči uzakonjajo, ker so se prepozno spomnili, kar je splošna značilnost vladanja zadnje leto.

Valentina Prevolnik Rupel ni prepričala državnih svetnikov Foto: DS

Veto, ki je bil izglasovan na predlog delodajalcev, pomeni, da bodo poslanci Svobode, SD in Levice na hitro organizirali še eno glasovanje državnega zbora, verjetno še ta teden, da bi veto odpravili. Mudi se jim, ker mora zakon obveljati do novega leta, tudi zaradi tega, ker pravno dodatno tudi ureja uvajanje obveznega dodatnega prispevka.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu