Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Premiera Roberta Goloba je že spet odneslo, Bobnarjeva odstopa

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 21st december 2022, 12:20 dop

Ko se vrnem iz Bruslja, ti bom predala odstopno izjavo, je premieru Robertu Golobu (GS) sporočila notranja ministrica Tatjana Bobnar (GS). To je napovedala, ko je premieru po njegovi zahtevi pisno pojasnila, o čem je govorila, ko mu je očitala politične pritiske na policijo. Celotno pismo šefu vlade lahko preberete tukaj:

Posebno poročilo je za šefa vlade, ker je ta to zahteval, pripravil tudi vršilec dolžnosti direktorja policije Boštjan Lindav, ki v odgovoru, po poročanju medijev, navaja konkretne primere pritiskov. Njegovo pismo je Golobu kot prilogo svojega pisma poslala Bobnarjeva. Del odgovora bi naj bil tudi zaupen. A že to, da je predsednik vlade Golob zahteval od generalnega direktorja policije, da se mora pred njim zagovarjati in mu pojasnjevati svoje izjave in dogajanje v policiji, kaže, da je premiera spet odnesel njegov vihrav primorski značaj, kot je težavo pred časom diplomatsko opisal predsednik republike Borut Pahor, ko je Golob izsilil predčasni odpoklic veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja, ker je ta razkril nepošteno vladno privilegiranje Nataše Pirc Musar pri zbiranju podpisov za vložitev predsedniške kandidature po ambasadah.

Robert Golob (GS) in Tanja Fajon (SD), povsem levo je notranja ministrica Tatjana Bobnar (GS), ki odstopa Foto: DZ/Matija Sušnik

A Golob že neposredno komandira policiji?

Generalni direktor policije ni neposredno podrejen šefu vladi, da bi mu moral ta poročati o dogajanju v policiji in mu karkoli pojasnjevati, kvečjemu bi pojasnila lahko zahtevala notranja ministrica. Politični pritisk na Lindava pa je gotovo bil že prej, ko na vladi niso potrdili, da bi Lindav postal generalni direktor policije s polnim mandatom, kar je predlagala notranja ministrica, namesto tega so mu še za pol leta dodelili začasno vodenje. Na ta način je delo težko opravljati in tak funkcionar je “pod pritiskom”.

Da je policija zlorabljena, pa kaže tudi dogajanje v zadnjih dneh, ko javnost obveščajo o ponovnem nadzoru nad delom policistov v času protestov, ki so se zgodili v času pred sedanjo vlado in za katere je bil nadzor že izveden v preteklosti. Dodaten strokovni nadzor je vedno posledica politične odločitve in pritiska. Javno razglašanje rezultatov, kako bi naj bila policija preostra, pa je politična poteza v prid podpornikov sedanje vlade, ki so v preteklosti protestirali proti prejšnji.

Je Robert Golob politično pritiskal na policijo?

Loading ... Loading ...

Za Goloba najboljši razplet

Odstop ministrice Bobnarjeve pomeni, da se je bo Golob znebil na zanj politično najmanj neprijeten način. Z odstopom se poslanci le seznanijo in o tem ne bo obsežnih polemik in dvigovanja prahu. Glasovanja, ali jo sploh odstaviti, v primeru odstopa ni. Bo pa, ker se obeta še večja rekonstrukcija vlade, če bo obveljala na referendumu potrjena sprememba zakona, s katero se ustanavlja pet dodatnih ministrstev, rošada v vladi, ki je pred državo, še večja.

Med zanimivostmi zadnjih dni so opozorila nekdanjega kriminalista Dušana Mohorka, da je v preteklosti Robert Golob, ko je bil pred dvema desetletjem še državni sekretar v vladi LDS, že poskušal vplivati na policiste. Mohorko je bil tudi šef kriminalistične policije Slovenije, pozneje je šel med odvetnike.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (7)

https-spletnicasopis-eu