Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Na proračunu DZ ostajata Tomićeva in Möderndorfer. V vlogi slednjega Pašek Šetinc.

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th december 2022, 11:41 pop

Ker je minilo pol leta od nastanka novega državnega zbora, je 13 nekdanjih poslancev ta mesec zadnjič dobilo nadomestilo poslanskih plač. Sedem, ki so bili predstavniki ljudstva več mandatov ali pa so tik pred upokojitvijo, pa jih bo še dobivalo. Med tistimi, ki nadomestila še dobivajo, sta nekdanja TV zvezdnica in poslanka Levice Violeta Tomić in zagrizen vojščak proti Janezu Janši Jani Möderndorfer. Möderndorfer je večstranski rekorder. Ob tem, da je menjal celo množico strank (LDS, PS, SAB, SMC, LMŠ…), je po prejšnjih volitvah tudi že dobival nadomestilo, ker ni bil znova izvoljen. V parlament je pozneje le prišel kot nadomestni poslanec, ko je bil Miro Cerar izvoljen za zunanjega ministra. Pravi mandat pa je dobil, ko se je Cerar po odstopu Marjana Šarca še odpovedal poslanskemu mandatu. A letos je že spet propadel na volitvah. V zgodovino se je Möderndorfer vpisal kot zagrizen strankarski vojščak proti SDS Janeza Janše, ki mu je ta boj, ker je vodil tudi preiskovalne komisije, katerih cilj je bil črnjenje opozicije, tudi višalo poslansko plačo. Na volitvah je s to doto redno propadal. Tudi na zadnjih, ko ga je v okraju Ljubljana Bežigrad volilo 728 volivcev ali 4,8 odstotka. Kar je bil za LMŠ Marjana Šarca nadpovprečen rezultat.

Po pol leta so nadomestila bivši poslanci izgubili zaradi reforme iz časa druge vlade Janeza Janše (SDS), takrat so oklestili pravice bivših politikov. Pred tem so bivši poslanci in ministri poslanske plače dobivali še leto dni po koncu mandata. Danes 80 odstotkov pol leta. Takrat so ukinili tudi pravico do dosmrtne rente bivšemu predsedniku republike, kar je za Janeza Drnovška in Milana Kučana uzakonila levosredinska večina v času vlade Antona Ropa. Že dodeljeno državno rento (doplačilo k pokojnini) pa zaradi dopolnila PS Zorana Jankovića, ki je presenetljivo dobilo večino, niso odvzeli Kučanu.

Möderndorferjevo vlogo strankarskega borca proti Janši, opozicijski SDS in medijem, ki so kritični do vlade, je v tem mandatu prevzela nekdanja novinarka in urednica TVS Mojca Pašek Šetinc (GS). Paškovi se je plača, kot nekoč Möderndorferju, tudi povišala zaradi dodatka za vodenje preiskovalne komisije, s katero poskuša nadzirati in diskreditirati delo medijev, ki jih ne obvladujejo. Bruto Pašek Šetinčevi prejme več kot pet tisoč evrov in sodi med 20 najbolj plačanih poslancev.

Med tistimi, ki so ob nadomestila, je veliko pozornost zadnja leta pritegnil nogometaš Gregor Židan (SD), ker je ob poslanskem delu dodatno delal kot nogometni trener, čeprav mu državni zbor tega ni dovolil. Račun za 1.665 evrov je nogometni zvezi izstavil kar iz podjetja Gregorino d. o. o, s katerim upravlja svojo picerijo Gregorino v Ljubljani. Podjetje Gregorino je nogometni zvezi zaračunalo dnevnice in kilometrino za poslanca, ki je bil v službi v državnem zboru. V tistem času je bil, je pojasnil pozneje, na dopustu. Tako:

A Židan še ni bil najbolj ekstremen primer. Še bolj zanimivo se je v zgodovino vpisal Peter Vilfan, ki je kot poslanec dobil dovoljenje za dodatno delo komentatorja, da bi se lahko hitro vrnil v svoje delo športnega komentatorja po koncu mandata. Tudi Vilfan je zamenjal kar nekaj strank. A ne toliko kot Möderndorfer. Bil je v PS, Zaab in DeSUS. Ko je propadel na volitvah, pa se potem ni takoj zaposlil v svojem podjetju, namesto tega je šest mesecev vlekel nadomestilo, potem pa ga je kot svojega sedmega sekretarja zaposlil premer Marjan Šarec. A le za krajši čas.

Več kot šest tisoč evrov bruto plačo je med poslanci, ki so v parlamentu, ta mesec prejela le Urška Klakočar Zupančič (GS). Sledita ji Borut Sajovic (GS) s 5.633 in Daniel Krivec (SDS) s 5.499 evri.

Le Urška Klakočar Zupančič (GS) ima v DZ plačo višjo od šest tisoč evrov bruto Foto: DZ/Matija Sušnik

Najnižja plačila so dobili v bruto zneskih Andrej Hojvik (SDS) 3,877, Tamara Vonta (GS) 3.912 in Lucija Tacer (GS) 3.979 evrov.

Do služb ne morejo politiki iz vladajočih strank

Na spiskih bivših poslancev, ki so dobivali in še dobivajo nadomestila, ker se ne morejo vrniti v prejšnje službe ali najti novih, je nenavadno veliko politikov strank, ki vladajo državi. Politiki vladnih strank imajo običajno v primeru, če niso izvoljeni za poslance, manj težav najti zaposlitev kot nekdanji poslanci opozicijskih strank. Na spiskih pa ni nikogar iz vrst NSi, ki je imela in ima malo poslancev. Nadomestila še dobivajo nekdanji predsednik DZ, ki mu na lokalnih volitvah ni uspelo postati župan Brežic Igor Zorčič 4.579, nekdanja poslanka Levice, ki se je s stranko razšla, Violeta Tomić 3.940, Marko Pogačnik (SDS) 3.822, Janko Möderndorfer (GS) 3.388, Branislav Rajič 3.388, Marjan Pojbić (SDS), 3.398 in Jurij Lep 3.576.

Ob pravico do nadomestil, ker je minilo pol leta, pa so medtem že:

Zaradi prestopov in združevanj pri vseh poslancih ne opisujem strankarske pripadnost, ker pogosto ni jasno, kam jih uvrstiti. Poslanci, ki so bili izvoljeni le enkrat, lahko dobivajo nadomestilo največ šest mesecev. Pripada jim 80 odstotkov njihove zadnje plače. Za vsak dodaten mandat se čas pravice poveča za tri meseca. A več kot leto ni mogoče dobiti. Razen, če bi bil bivši poslanec tik pred upokojitvijo.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu