Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Poročila o EU kampanjah: Dobovšek pogorel brez truda

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2019, 06:54 pop

Da so porabili le 1.143 evrov za kampanjo pred evropskimi volitvami, je ta teden razkrila Dobra država Bojana Dobovška, ki je na evropskih volitvah povsem pogorela. Med vsemi strankami je listo Dobre države, ki jo je vodil diplomat Peter Golob, ta je imel med nastopi v času kampanje tudi nekaj težave z zdravjem, volilo najmanj volivcev.

Ogromno dotacij, za kampanjo nič

Da so za kampanjo potrošili le dobrih tisoč evrov, to je v poročilu zdaj razkril Peter Jamnikar, je sramotno nizka vsota. Kaže, da se niso niti najmanj trudili z zbiranjem denarja in promocijo. Zaradi rezultata na lanskih volitvah poslancev ta stranka, ki nima poslancev v DZ, za delovanje vsak mesec dobi 6.595 evrov iz državnega proračuna. Na letni ravni je to 79.142 evrov. Da niso namenili več kot tisočaka za kampanjo, je tudi zaradi tega sramota in kaže, da je bila kandidatura neresna in predvsem tratenje časa skupnosti.

Pregled že razkritih cen kampanj, poročale so doslej le tri na volitvah precej neuspešne stranke, je takšen:

Po listi _Povežimo se_ in Šišku je nizko investicijo v kampanjo predstavil Dobovšek

Denar za kampanjo je Dobra država, kot so zapisali v poročilo, dobila tako, da si ga je nakazala iz svojega rednega računa. Na posnetku je nekdanji poslanec Dobovšek:

Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Tako prazno o tem, od kod jim denar, praviloma poročajo vse večje stranke, ki na rednih računih zbirajo denar za kampanje in jih na posebne volilne le nakažejo po potrebi. Največ ga dobijo iz državnih in občinskih mesečnih dotacij za delovanje.

Pred petimi leti katastrofa Janković

Vse stranke morajo štiri mesece po volitvah, ki so bile maja, plačati račune za kampanje, zapreti posebne račune in potem poročati. Rok bo iztekel oktobra. Lahko pa to storijo prej. Prvi je letos poročal Andrej Šiško za Gibanje Zedinjena Slovenija, ki je za kampanjo porabil 528 evrov. Šiškov nastop je bil posebnost, od lanskega prevzema oblasti Marjana Šarca je bil v priporu. Izpustili so ga tik pred začetkom kampanje, ko je bil obsojen na osem mesecev zapora zaradi ogrožanja državne ureditve z vardo. Posledica sodbe je bila, da je odkorakal na prostost.

Poročala je tudi že lista Povežimo se, za katere kampanjo je nosilka Urška Zgojznik iz svojega žepa primaknila 9.450 evrov, še 3.800 evrov pa Saša Fras. Med “financerji” po poročilu ni bilo opaziti borca proti oglaševanju državnih podjetij v desnih medijih Domna Saviča, ki je bil tudi med kandidati te liste, ki je dosegla boljši rezultat kot SMC Mira Cerarja in skoraj takšnega kot Dom Bernarda Brščiča.

Več o poročilu liste Povežimo se lahko preberete tukaj.

Velike stranke poročil o kampanjah še niso objavile. Pred petimi leti sta za promocijo pred EU volitvami koalicija NSI in SLS in Pozitivna Slovenija porabili več sto tisoč evrov. Kampanja PS Zorana Jankovića, stranka je takrat ravno razpadala, je bila katastrofalen polom. Z velikansko vsoto se jim ni uspelo niti približati pragu za vstop v EU parlament. Koalicija SLS+SKD je s podobno vsoto vsaj dobila dva zastopnika. Daleč najbolj učinkovita pa je bila pred petimi leti kampanja SDS Janeza Janše, ki je porabila pol manj denarja kot SD Dejana Židana, dobila pa tri sedeže:

Celotno poročilo o kampanji Dobre države za evropske volitve si lahko preberete tukaj:

Poročilo o EU kampanji stranke Dobra država 2019
Poročilo o EU kampanji Dobre države
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu