Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kovšco zadelo prekletstvo šefov DS, vrnitev Školča in Pejovnika, ostaja večni Štrukelj

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 21st december 2022, 12:09 dop

Alojza Kovšco je doletelo prekletstvo vseh dosedanjih predsednikov državnega sveta. Predsedniku še nikoli ni uspelo ohraniti položaja. Še več kot to: še nikoli predsednik ni bil ponovno izvoljen za državnega svetnika. Tudi Kovšca ne. Je pa v državni zbor na posrednih volitvah prišlo več novih svetnikov, ki so že pomembno krojili zgodovino države. Med njimi je najbolj znan nekdanji predsednik LDS in poslanec Jože Školč. Rezultat volitev v državni svet bo danes potrjevala državna volilna komisija, ki bo hkrati ugotovila tudi uraden rezultat volitev predsednika republike, na katerih je ob 54,6 odstotni udeležbi zmagala Nataša Pirc Musar, ki jo je volilo 53,9 odstotka volivcev, Anžeta Logarja pa 46,1 odstotka

Školč med Janšo in Drnovškom

Novi državni svetnik Jože Školč je bil za šefa predhodnice LDS, zvezo socialistične mladine (ZSMS), še v času socializma izvoljen na kongresu, na katerega ni mogel protikandidat, ker ga je aretirala tajna politična policija (SDV) režima, ki ga je takrat vodil Milan Kučan. Ta drugi kandidat za vodenje ZSMS, iz katere je pozneje nastala LDS, je bil Janez Janša.

DVK bo danes odločala tudi o skrajšanju rokov za razglasitev rezultata treh referendumov. Krajšanje predlagajo predstavniki vladnih Svobode, SD in Levice, ker menijo, da zaradi visoke udeležbe točen izračun zavrnitvenega kvoruma ni potreben za ugotovitev uradnega rezultata glasovanja. Doslej v povsem enakih primerih še nikoli niso storili tega. Zakoni se niso spremenili. Mudi se tokrat zaradi političnih razlogov: če bi za uradni rezultat ugotavljali, kar so v preteklosti vedno, bi lahko premier Golob ministre predlagal šele februarja, običajen postopek pa bi vladajočim tudi zavlekel čistko na vrhu RTVS.

Montiran politični proces, eden zadnjih v vzhodni Evropi proti četverici, znani kot JBTZ (Janša, Zavrl, Borštner, Tasić), ki ga je sredi Ljubljane v tujem jeziku pozneje uprizorila jugoslovanska ljudska vojska (JLA), je sprožil veliko ogorčenje in proteste v Sloveniji in pomembno prispeval k razpadu nekdanje socialistične Jugoslavije.

Vodenje LDS, v kar so pozneje preimenovali ZSMS, je Školč leta 1992 prepustil veliko bolj izkušenemu politiku Janezu Drnovšku, ki je kmalu za tem od Lojzeta Peterleta zaradi razpada koalicije Demos prevzel vodenje vlade. Več o Drnovškovem vladanju pozneje lahko preberete tukaj.  Školč je bil pozneje krajši čas tudi predsednik državnega zbora.

V državnem svetu sta čisto prava profesionalna politična funkcionarja le predsednik in sekretar državnega sveta. Za zdaj še ni informacij, da bi Školča zanimalo vodenje državnega sveta. Predsednik državnega sveta ima enako plačo in status kot predsednik republike, premier ali predsednik državnega zbora. Na prejšnjih volitvah je kot tokrat Kovšca propadel Mitja Bervar, čeprav ga je svet SMC, takrat je to bila daleč največja stranka, pred volitvami izvolil v svoj izvršni odbor. Ni pomagalo. Med bolj slovitimi “novimi” obrazi v državnem svetu bo po novem tudi Stanislav Pejovnik, nekdanji rektor univerze v Ljubljani, državni sekretar v vladi Janeza Drnovška (2000-2003), mestni svetnik v Ljubljani, ki je bil med leti 2012 in 2017 že državni svetnik. V državnem svetu pa bodo še naprej predstavniki sindikatov Branimir Štrukelj, Lidija Jerkič in Oskar Komac.

Alojz Kovšca ob otvoritvi prenovljene dvorane državnega sveta Foto:DZ/Matija Sušnik

Namesto Ladislava Rožica pa bo četrta sindikalistična svetnica Saška Kiara Kumer. Položajev sindikalnim voditeljem ni težko dobiti ali ohraniti, ker volitve sindikalnih voditeljev v državni svet potekajo kar v sindikatih samih.

Za delo s svojo volilno bazo, ki jo vodijo in ki jih voli, pa svetniki povrhu vsak mesec iz državnega sveta dobijo petsto evrov posebnega dodatka. Sindikalni voditelji za delo v sindikatih, kjer so sicer zaposleni in tudi tam za isto stvar prejemajo plače. Več “menjav” je na delodajalski strani, kjer ostajata Mitja Gorenšček in Jože Smole. Namesto Igorja Antauerja in Marije Lah pa bosta podjetnike zastopala Marko Lotrič in Marko Staroveški.

Med bolj znanimi dosedanjimi svetniki poslej v državnem svetu ne bo več nekdanjega župana Kopra Borisa Popoviča, pa tudi Petra Požuna, Igorja Velova in Samerja Khalila. Dovolj glasov za ponovno izvolitev pa so zbrali Matjaž Švagan, Dušan Strnad, Milan Ozimič, nekdanji predsednik SLS Marko Zidanšek… Državna svetnica je postala tudi Jasmina Opec Vöröš, ki je v volilni enoti s sedežem v Murski Soboti z 11 glasovi elektorjev prehitela kar dva moška s po osmimi: Marjana Maučeca in Marjana Kardinarja. Na mariborskem pa je Drago Žura z glasovi 19 elektorjev prehitel Franca Kanglerja, ki jih je zbral 18.

Izvoljeni svetniki kot predstavniki lokalnih skupnosti in lobijev (sindikati, delodajalci, kmetje…) so

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu