Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Plačila svetnikom: Na dnu Popovič, na vrhu Strnad, vmes Kontič in Štrukelj

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 23rd februar 2018, 12:39 pop

rva prava plačila po lanskih volitvah ta teden dobijo za mesec januar državni svetniki. Državni svet se je decembra konstituiral, izvolil predsednika Alojza Kovšco, prazen pa je še sedež predstavnika kulture in športa, kjer sta volitve ustavila ustavno in vrhovno sodišče zaradi resnih nepravilnosti pri izbiri elektorjev. Eden kandidatov je znani televizijski komik Sašo Hribar.

Na dnu Popovič, Požun kar visoko

Najvišji prvo pravo plačilo letos, ki je sestavljeno iz pavšala za delo z volivci in plačil za prihode na seje, bo prejel župan Ivančne Gorice Dušan Strnad (SDS), najnižje pa župan Kopra Boris Popovič, ki bo dobil le pavšal za delo z volivci. Pavšal znaša bruto 500 evrov. Na seje v Ljubljano Popoviča januarja ni bilo. Popovič prihaja le, ko se v državnem svetu dogaja kaj res zelo pomembnega.

Peter Požun (SMC), ki je lani za pripravo zakonov in podobno od vlade prejel 26.752 evrov honorarja, ob tem pa še plačo poslovnega direktorja v Kliničnem centru, bo prejel neto slabih tisoč evrov plačila za delo v državnem svetu, kjer zastopa področje zdravstva.

Med javno bolj znanimi svetniki bo predsednik SLS Marko Zidanšek dobil 1379 evrov, župan Velenja Bojan Kontič 1245 evrov, šefica svobodnih sindikatov Lidija Jerkič 1043 evrov in svizovec Branimir Štrukelj 1021 evrov. Mesto za njim bo z 908 evri nekdanji mariborski župan Franc Kangler.

Celoten spisek izplačil svetnikom, ki sicer plače dobivajo drugje, je takšen:

Kaj je plačano svetnikom?

Najslabše je plačan župan Kopra Boris Popovič

Plačila so si svetniki določili pred petimi leti, ker je računsko sodišče pred tem ugotovilo, da za plačila v prejšnji mandatih sploh niso imeli jasnega temelja. Najprej so si določili višine nagrad za prihode na razne seje. Čisto praktično: županu Kopra Borisu Popoviču so dodelili, če pride v Ljubljano na sejo državnega sveta ob potnih stroških še nagrado 185 evrov. Če pride le na sejo komisije: 112 evrov. Podpredsedniku državnega sveta, ki ga trenutno še nimajo, so za prihod na sejo sveta zaradi funkcije dodelili nekaj več: 221 evrov. Če državni svetnik državnemu zboru ali njegovemu odbor predstavi stališče sveta, je to vredno 134 evrov. A so že čez dva meseca še v letu 2013 to dopolnili s pol tisočaka pavšala za »delo z volilno bazo« mesečno vsakemu svetniku. Za to plačilo za stike s svojimi volivci je glasovalo 22 svetnikov. Proti jih je bilo sedem. Skupaj je svetnikov 40. Pojasnilo, da gre za dodatek z volilno bazo,  je nekoliko smešno, ker državnih svetnikov ne volimo na splošnih volitvah in svojo bazo (elektorje) številni določijo kar sami. Popovič denimo z večino, ki jo ima v Kopru. Med nasprotniki so bili nekaj časa glasni štirje sindikalisti, ki so vsi napovedali, da tega pavšala ne bodo sprejeli, a dejansko ga je do konca mandata zavračal le takratni predsednik svobodnih sindikatov Dušan Semolič. Šef svobodnega sindikata je z lahkoto izvoljen, ker njegov sindikat določi največ elektorjev, pavšal pa pomeni, da dobi 500 evrov na mesec za stike s svojimi sodelavci. V tem mandatu se pavšalu ni odpovedal nihče. Tudi nova šefica svobodnih sindikatov Lidija Jerkič ne.

Kakšna je plača predsednika?

Je pa zakonu določen mesečno omejitev, kolikšna je lahko najvišje skupna nagrada svetniku: tretjina plače predsednika državnega sveta. Pred petimi leti in danes je to 1737 evrov. Predsednik državnega sveta je edini med svetniki zaposlen in dobiva plačilo, ki je enako plači predsednika vlade ali republike. Vsaj v osnovi. Lahko je višje ali nižje, če ima več ali manj delovne dobe. Premier Miro Cerar (rojen 1963) in predsednik Borut Pahor (rojen 1963) imata enako let delovne dobe in enako plačo. Oba sta septembra lani denimo dobila bruto dobil 5.938 evrov (neto Cerar 3.483). Alojz Kovšca (rojen 1965) je za januar prejel nekaj manj: 5.709,8 evra. Tretjina te plače je 1.737,03 bruto ali 1.263,34 neto. Neto izplačila so relativno visoka, ker je odštetih le 25 odstotkov akontacije dohodnine, če je dejanski delež višji, mora svetnik pozneje doplačati.

Praviloma so dejanske vsote nižje.

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu