Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Udeležba nižja kot pred tremi tedni, v Kamniku visoka

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 12/11/2017)

Do 16. ure je na več kot tri tisoč volišč po državi prišlo 30,45 odstotka volilnih upravičencev ali 521.777 volivcev. To je sporočila državna volilna komisija.

V prvem krogu so mediji ob tem času poročali o 32,02 odstotni udeležbi.

Pričakovati je, da bo nekaj nižja tudi končna udeležba.

Približni neuradni rezultat volitev, ko bo že mogoče oceniti, kdo je zmagal in koliko ljudi je volilo, bo znan okoli 20 ure.

Po državi je bilo ob 16.00 po podatkih DVK (s klikom na sliko si ogledate izvirno stran) z udeležbo tako:

Na dosedanjih volitvah, ko je bil še drugi krog, je bila udeležba takšna:

Türk je najbolj zbežal, Brezigarjeva približala

Z največjo razliko doslej je v drugem krogu Danilo Türk leta 2007 premagal Lojzeta Peterleta. Takrat je Türk dosegel doslej najvišji delež in največje število glasov v drugem krogu predsedniških volitev doslej. Ne kaže ,da bi bil ta rekord danes lahko podrt.  A že čez pet je Türk z le za odtenek višjim deležem kot proti njemu Peterle, izgubil proti Borutu Pahorju. Najbolj tesno je bilo v drugem krogu leta 2002, ko se je nekdanja pravosodna ministrica in tožilka Barbara Brezigar zelo približala do takrat premieru in predsedniku LDS Janezu Drnovšku.

Najhujši padec: Peterle

Po napovedih razsikovalcev javnega mnenja, bi lahko bil rezultat tokrat podobno ali celo še bolj tesen. Državna volilna komisija je zadnje dni dobila številna vprašanja, zakaj tokrat ni bilo posebnih obvestil za volitve. A za drug krog jih volivcem ne pošilja ponovno: na obvestilu, ki ste ga prejeli za prvi krog, je že zapisano opozorilo, da velja tudi za drugi krog.  Izjema so le državljani, ki bodo za drugi krog šele dopolnili 18 let ali bodo volili na drugem volišču…. Obvestila niso nujna, da bi danes  lahko glasovali. Morate pa na svoje volišče prinesti identifikacijski dokument, denimo osebno izkaznico. So pa obvestila koristna, da vas volilni odbor hitreje najde v volilnem imeniku.

Podatki, koliko glasov in kakšen odstotek so dosegli kandidati za predsednika republike v dosedanjih drugih krogih volitev, so takšni:

Po prvem krogu v zgodovini še nikoli noben kandidat ni imel tolikšne prednosti kot tokrat Pahor pred Šarcem. Med tistimi, ki so vodili po prvem krogu, je doslej izgubil le Lojze Peterle, ki pa je med vsemi dosedanjimi zmagovalci prvega kroga tudi dosegel daleč najnižji delež.

Rezultati v prvem krogu, s katerimi so kandidati vstopili v drugi krog, so bili doslej takšni:

 

 

 

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu