Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Pojasnilo o oglasih Gibanja svobode Roberta Goloba

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th november 2022, 08:08 dop

Več bralcev spletnega časopisa je zadnje dni protestiralo zaradi objav predvolilnih oglasov Gibanja Svobode Roberta Goloba v Spletnem časopisu. Kot urednik sem po elektronski pošti prejel celo napovedi, da medija zaradi objave teh oglasov v času pred lokalnimi volitvami sploh več ne bodo brali. Spletni časopis s stranko premiera nima nobenega dogovora o objavi oglasov. Tudi sicer neposredno poslov za objavo oglasov doslej nisem sklepal. Ker ni zaposlenih, ki bi se ukvarjali s tem, je to tudi težko izvedljivo.

Vsi oglasi na portalu so objavljeni s pomočjo agencij, večina s posredovanjem ameriškega podjetja Google. Zelo verjetno je, da si Gibanje Svoboda celo ni želelo oglasov v mediju Spletni časopis in da so tam podobno ogorčeni kot del bralcev Spletnega časopisa. Znano je, da poskušajo njihovi politiki (v preteklosti Marjan Šarec) in aktivisti (denimo, Domen Savič) onemogočiti, da bi državna in paradržavna podjetja oglaševala v medijih, ki so kritični do njihove politike, ker bi radi na ta način onemogočili kritike svojega ravnanja in opozicijo v državi.

Sam ne ravnam kot tak skrajnež. V vsebino oglasov, ki so jasno ločeni od tekstov, se kot urednik portala (razen v izjemnih primerih) ne vpletam in objav tudi ne onemogočam podjetjem ali strankam, ki jih kritiziram kot novinar ali urednik. Celo prav je, da lahko oglasno predstavijo tudi svojo plat medalje brez vsakega vpletanja novinarja ali urednika. Ni pa to zastonj. In bralci so dovolj pametni, da ločijo, kaj je novinarski izdelek, kaj pa propagandni oglas.

Izjema, ko je oglas lahko tudi onemogočen, je, če bi bil preko meja spodobnosti, žaljiv ali kaj podobnega. V tem primeru je lahko onemogočen.

Peter Jančič

Odgovorni urednik

Spletni časopis

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu