Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Molk Florjančiča pred prihodom Lavrova o večerji z Jankovićem

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2019, 07:05 pop

Na vrhovnem sodišču so od petka, kar sem jih poslal vprašanje, ali so na večerji ob obisku vrha ruskega sodstva prejšnji teden res gostili tudi ljubljanskega župana in nekdanjega šefa Mercatorja Zorana Jankovića , zavili v molk. Služba za odnose z javnostjo tudi telefonov včeraj ves dan ni dvigovala.

Da je Janković bil na večerji s pomembnimi sodniki na ljubljanskem gradu, kamor ga je najbrž povabil predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič, sem prejšnji teden izvedel neuradno. Pojasnilo o tem, ali je to res in kdo vse je bil na tej večerji, sem v petek popoldan zahteval, ker ima javnost pravico vedeti, koga je predsednik vrhovnega sodišča Florjančič gostil ob uradnem obisku šefa ruskega vrhovnega sodišča Vjačeslava Lebedjeva, koliko je to stalo davkoplačevalce in kdo je plačal. Rusko sodstvo slovi po nespoštovanju sodb evropskega sodišča za človekove pravice in tudi ne poravnava več svojega dela obveznosti zanj. Janković pa je bil nekoč direktor in solastnik Mercatorja, ki je bil relativno poceni prodan hrvaškemu Agrokorju, za katerim je bil ruski bančni kapital.

Po obisku šefa ruskega vrhovnega sodišča prejšnji teden bo zunanji minister Miro Cerar danes in jutri gostil še ministra za zunanje zadeve Ruske federacije Sergeja Lavrova, ki ga bosta sprejela tudi predsednik Borut Pahor in premier Marjan Šarec. Napovedi, da bi Lavrov posebej obiskal tudi župana prestolnice Jankovića, za zdaj ni, a kot pri sodnikih se stvari včasih zgodijo nenapovedano in po tihem na kakšni večerji.

Premier Šarec bo danes najprej odpotoval na neformalno srečanje Evropskega sveta v Bruslju, ki ga je predsednik sveta Donald Tusk sklical dva dni po evropskih volitvah za pogovor o zasedbi evropskih funkcionarskih mest, ki jih bo treba zapolniti do konca tega leta. Za postopek imenovanja je odgovoren Evropski svet. A do srede, ko je načrtovano srečanje z Lavrovom, se bo premier že vrnil.

Ljubljanski župan Janković ima nekaj težav s pravosodjem. Občasno pa ga pravosodje celo reši težav, ko tožilci pozabijo pravočasno sprožiti postopke proti njemu, sodniki pa zaradi tega zahtevajo uničenje posnetkov prisluškovanj. Lebedjeva je v družbi Florjančiča in podpredsednika vrhovnega sodišča Miodraga Đorđevića prejšnji teden sprejel tudi generalni državni tožilec Drago Šketa. Tak posnetek s tega srečanja je objavilo tožilstvo na svoji spletni strani:

Na posnetku so ruski veleposlanik Doku Gapurovič Zavgajev in predsednik vrhovnega sodišča ruske federacije Vjačeslav Lebedjev na obisku pri šefu tožilcev Dragu Šketi Fotografijo je objavilo tožilstvo na svoji spletni strani.

Tik pred evropskimi volitvami je zanimive goste iz Rusije v državnem zboru prejšnji teden sprejel tudi Dejan Židan (SD), na vladi pa pravosodna ministrica Andreja Katič (SD).

Za vsak slučaj sem včeraj po elektronski pošti vrhovno sodišče ponovno vprašal, kdaj nameravajo odgovoriti in čez dan še trikrat poklical po telefonu na vrhovno sodišče, kjer, kot opozorijo vse klicatelje, snemajo vse pogovore in lahko zato predsednik Florjančič preprosto preveri, da mu služba za odnose z javnostmi precej slabo dela.

V treh poskusih niti enkrat niso odgovorili na telefonske klice in tudi vrnili niso nobenega od klicev, kar drugod znajo. Da niso uspeli odgovoriti na vprašanje, poslano po elektronski pošti in zapisano v članku, ki je bil objavljen v soboto, ali so gostili Jankovića, pa niti ni presenečenje. Razloge, zakaj ne odgovorijo, si je težko zamisliti. Kdo je bil na večerji na uradnem obisku nikakor ne more biti kakšna državna skrivnost, še najmanj pa je lahko skrivnost morebitna udeležba ljubljanskega župana Jankovića.

Uradno zato še ne vemo, ali je bila neuradna informacija morebiti le netočna, kar je teoretično (sicer malo verjetno) mogoče ali pa gre za dogodek, ki ga iz ne povsem razumljivih razlogov prikrivajo javnosti. Na kar še dodatno kaže nenavaden molk iz vrhovnega sodišča.

Nekaj po deveti uri dopoldan v torek so se v službi z odnose z javnostmi na telefonski klic odzvali, pojasnili, da je bila dan prej vodja službe Tina Brecelj zaradi zdravstvenih težav odsotna in je zaradi tega telefon zvonil v prazno. Napovedali so pisni odgovor v kratkem.

Več o odgovoru lahko preberete v povezanem članku: Janković se je k Florjančiču in Lebedjevu povabil sam/

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu