Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Mladi kmet Kordiš s TOZD posluje kot zasebni zavod 8. marec Nike Kovač

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 15th november 2022, 09:03 dop

Uradni podatki Agencije za javno pravne evidence (Ajpes) kažejo, da je Zavod za trajnostno družbeno gospodarstvo Mihe Kordiša, znan tudi pod kratico TOZD, zadnja tri leta posloval brez zaposlenih, brez stroškov za delo in s stalnim minusom na koncu bilance (preneseni rezultat), dobil pa je dodatek za mlade kmete. Podobno je v rdečih številkah, brez zaposlenih in z denarjem iz tujine za namene, ki jih zakon prepoveduje, posloval tudi zasebni zavod 8. marec Nike Kovač, ki je tudi povezan z vladno Levico, katere poslanec je lastnik TOZD Miha Kordiš.

Je poslanec goljufal državo ali ravnal pragmatično?

V času pred prvim krogom predsedniških volitev je poslanec Kordiš pritegnil veliko pozornost, ko je Erika Žnidaršič v Tarči razkrila, da je imel v ustanovnem aktu, zasebni zavod TOZD je ustanovil leta 2017, zapisano, da bo v enem letu zaposlili najmanj enega delavca, v naslednjem letu pa še najmanj dva. Ni pa nikogar. Kordiš ji je na očitek, da ni ravnal pošteno, odgovoril, da je zaposlitve napovedal, ker je bil to “formalni pogoj zakonodaje, da smo lahko pridobili status socialnega podjetja.” In ocenil: “To je neproblematično.” Njegov TOZD je v prihodnjih letih od ministrstva za kmetijstvo dobil 8.169 evrov. Glavna dejavnost Kordiševe neprofitne organizacije TOZD je pridobivanje zelenjavnic in melon, korenovk in gomoljnic. Ima pa tudi spletno trgovino, kjer lahko ob zelenjavi kupite tudi druge potrebščine, denimo higienske vložke in celo hrano za domače živali: https://ndp-tozd.org. Da je iz evropskih sredstev dobil tudi dodatek za mlade kmete in kaj vse še, pokaže ta preglednica za leto 2021:

Na spletnih omrežjih so odgovori kandidata sprožili veliko čudanja:

Podobno je bilo pozneje tudi na POPTV, kjer je Kordiš volivcem pojasnjeval svoje poslovanje tako:

Po podatkih Ajpesa je na letni ravni s presežkom prihodkov nad odhodki TOZD posloval v letu 2019 in 2021, leta 2021 pa z minusom. Vsa leta pa je imel prenesen bilančni rezultat krepko negativen. Številke v bilancah o prenesenem rezultatu se sicer ne ujemajo povsem z letnimi dosežki in ni čisto jasno, ali so točne.

Podatki o poslovanju so povzeti po podatkih iz letnih poročil neprofitne organizacije TOZD za leti 2020 in 2021, ki jih je od Agencije za javnopravne evidence pridobil Blaž Babič. Za pomoč pri nastajanju članka se mu zahvaljujem. Podatki za zavode in podobne ustanove niso preprosto dostopni vsem z nekaj kliki.

Povzete podatke, ki kažejo, da Tozd v tem času ni imel zaposlenih in za te namene ni porabil niti centa, si lahko preberete tukaj:

Podoben prikaz in opis poslovanja za zasebni zavod 8. marec Nike Kovač, je na posnetku in v povezavi na njem:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu