Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Stroški kampanj: V SAB so me nagnali, tudi drugod težave

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 14th november 2018, 10:53 dop

Pri predstavljanju podatkov, koliko nameravajo porabiti za kampanje za župane in občinske svetnike, stranke zadnji teden niso bile ustrežljive. Takoj (v tednu dni) so na vprašanje, ki sem ga vsem parlamentarnim strankam poslal na splošne spletne poštne naslove, odgovorili le iz SDS. Po opozorilu, da že dolgo čakam odgovor, so odgovorili še iz SD, NSi, Levice. SD je bila od teh najhitrejša. Po še dodatnem posredovanju bolj na vrhu, so odgovorili še iz SNS, DeSUS in LMŠ. Sem pa moral pri SNS na koncu za oceno poklicati kar šefa stranke Zmaga Jelinčiča, v LMŠ generalnega sekretarja Branka Kralja…

V SAB živčni, iz SMC neodzivni

Druga skrajnost je bila stranka Alenke Bratušek, kjer mi je predstavnik za stike z javnostjo Denis Vičič konec prejšnjega tedna jasno povedal, da bi jim moral vprašanje poslati na drug naslov (medijskega in ne splošnega) in da se z odgovarjanjem na vprašanja o financah ne namerava ukvarjati, ker ima veliko drugega dela. Najprej mi ni bilo jasno, zakaj ta ostra reakcija, pri kateri je kar vztrajal, čeprav sem opozoril, da je to nespoštljivo do volivcev. Pozneje sem opazil, da premier Marjan Šarec na pogovor vabi njihovega ministra Marka Bandelija. In to v tednu pred volitvami. Edinega župana te stranke zadnja leta. Ni čudno, da so živčni, zato jih nisem več nadlegoval. Od drugod (SNS, LMŠ, DeSUS…) so sicer napovedovali odgovore, a dobil sem jih šele, ko sem poklical bolj na vrh teh strank. SMC je bila povsem neodzivna. Odgovora ni bilo. Po objavi članka so vendarle odgovorili, a bolj opisno, da bodo porabili precej manj kot so za kampanjo za volitve poslancev, kjer so bili po porabi drugi za SDS. Koliko stranke realno stanejo lokalne volitve, kaže preglednica za prejšnje lokalne volitve, za katere je največji strošek prijavila SLS, ki jo danes vodi Marjan Podobnik:

V preglednici za prejšnje volitve je posebnost prav SMC, kjer je naveden le znesek za občinske svete, vse stroške so namreč v letnem poročilu računskemu sodišču prikazali kar skupaj, češ da tudi računovodsko niso ločevali plačil. Revizorji so po pregledu letnega poslovanja stranke zahtevali, da za prihodnje to bolje uredijo. Posebnost je v preglednici tudi podatek za Levico, ki pred štirimi leti še ni obstajala. Prikazujem združene podatke za TRS in IDS. To sta stranki, ki sta se nekaj let pozneje združili v Levico.

Na vrhu SDS, najbolj skromna Levica

Med strankami letos največ, okoli 300.000 evrov, stroškov za promocijo županskih in svetniških kandidatov na lokalnih volitvah načrtuje SDS Janeza Janše. Najeli so posojilo v tej višini na Abanki, so povedali. Lani so si podobno vsoto poskušali sposoditi od zasebnice, državljanke BiH, a so se posojilu morali odpovedati, ko je Večer objavil zgodbo o tem posojilu, ki so ga v SDS sami razkrili z objavo posla na Ajpesu. Tako visokega posojila posameznikov stranki zakon od reforme leta 2013 ne dovoljuje. Iz SMC so (zadnji) sporočili, da bodo porabili krepko manj kot 373.734 evrov, kolikor jih je stala kampanja za poslance.  Več kot 200.000 evrov težko kampanjo so napovedali iz DeSUS Karla Erjavca. Bolj skromen proračun, okoli 150.000 evrov, pa SD Dejana Židana, ki jo pogosto kritiziram, ker po prejšnjih lokalnih volitvah ni poravnala računov in ji je celo še do letos ostalo za več kot sto tisoč evrov starih dolgov. Realno gledano se SD izboljšuje. Po lokalnih volitvah 2010 iz SD niso plačali 160.038 evrov za županske kampanje in še kar 305.921 evrov za svetniške kampanje. Skupaj jim je takrat ostalo za kar 465.959 evrov neplačanih računov. Pred štirimi leti desetkrat manj. Napredujejo.  Dolg iz kampanj za lokalne volitve leta 2014 so letos, so opozorili iz stranke, že v celoti poplačali, iz lokalnih volitev 2010 pa jim ostaja še 67.783 evrov dolga do dobavitelja, kar plačujejo po obrokih. 140.000 evrov težko kampanjo so napovedali iz NSi Mateja Tonina. To je podobno znesku, ki so ga porabili pred štirimi leti. Še pol manj – okoli 70.000 – je napovedala Levica Luke Meseca, kjer pravijo, da se za volitve ne bodo zadolžili. V LMŠ Marjana Šarca pa bodo kampanjo županov in svetnikov poskušali izpeljati s 50.000 evri, je ocenil Branko Kralj. Najnižjo vsoto med vsemi je napovedal predsednik SNS Zmago Jelinčič: le okoli 20.000 evrov. Ob parlamentarnih strankah sem preverjal še, koliko bo porabila SLS, ki je lokalno med najmočnejšimi strankami. Marjan Podobnik mi je povedal, da si 300.000 evrov kot pred štirim leti ne bodo mogli privoščiti, točno pa ne more oceniti, koliko bo stalo po terenu. Predsednik je šele postal po odstopu Marka Zidanška.

Stranke so povečini denarno precej izčrpane po junijskih volitvah poslancev, za katere so podatki o porabi denarja za kampanje in številu volivcev za vse stranke v DZ takšni:

 

Podatki o stroških kampanj so povzeti iz uradnih poročil strank, ki jih je objavil Ajpes, računsko sodišče jih še ni preverilo. Ne da bi jih posebej nadlegoval so na vprašanje o načrtovani porabi, a z nekaj zamude, odgovorili še Zeleni Slovenije. Nekdanji poslanec Andrej Čuš je zapisal: “Za lokalne volitve bomo porabili okrog 20 000 evrov in ne bomo vzeli nobenega posojila”.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu