Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vlada DZ predlaga tri milijarde pomoči ljudem

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 5th maj 2020, 10:38 pop

Vlada parlamentu v potrditev pošilja tri milijarde težak predlog zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) za državljane in gospodarstvo.

S tem paketom bo država pomagala pri ohranjanju delovnih mest in delovanju podjetij, izboljšanju socialnega položaja ljudi, še posebej najbolj ogroženih zaradi virusa COVID-19, zagotovljena bo izredna pomoč samozaposlenim, izboljšana likvidnosti podjetij, pomoč znanstveno raziskovalnim projektom za boj z epidemijo virusa COVID-19, znižane bodo sejnine in funkcionarske plače na državni ravni, znižana bodo plačila storitev distribucije in poskrbljeno za pomoč kmetijstvu.

Ukrepe bodo na novinarski konferenci ob 17. uri danes podrobneje predstavili premier Janez Janša (SDS), podpredsednica vlade in ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec (DeSUS), minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek (SMC) in minister za obrambo Matej Tonin (NSi).

Premier Janša pa je pomen paketa opisal tako:

Vlada je izdala tudi odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb. Odlok določa obvezno razkuževanje opreme v skupnih prostorih v ali ob večstanovanjski stavbi najmanj dvakrat dnevno.

Pogostost razkuževanja je odvisna od števila posameznikov, ki živijo v večstanovanjski stavbi.

Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu.

Še zlasti se mora najmanj dvakrat dnevno razkuževati:

  • kljuke na vhodu v večstanovanjske stavbe
  • ograje v večstanovanjski stavbi,
  • stikala za upravljanje in kabine dvigala,
  • stikala v skupnih prostorih večstanovanjske stavbe,
  • oprijemala in druga oprema, kjer je mogoče ob redni uporabi pričakovati več stikov rok s površinami.
  • Poleg tega se mora na vidnem mestu pred vstopom v dvigalo namestiti opozorilo: »Uporaba dvigala predstavlja tveganje za prenos okužbe COVID-19, zato kabino dvigala uporabljajte posamično. Po uporabi stikal za upravljanje dvigala se ne dotikajte oči, nosu ali ust ter si umijte roke.«

Upravniki večstanovanjskih stavb morajo poskrbeti, da se najmanj dvakrat dnevno organizira razkuževanje opreme.

Razkuževanje izvede upravnik ali tretja oseba po izboru upravnika ali etažni lastniki, če upravnik nima dovolj zaposlenih, ali lastniki v večstanovanjski stavbi, v kateri nimajo upravnika.

Vlada je odločila tudi, da bodo v času od 8.00 do 10.00 ure lahko v trgovinah kupovale le ranljive skupine, torej invalidi, upokojenci in nosečnice. Upokojenci pa lahko opravijo nakupe le v tem času.

Z omejitvijo časa posebej za ranljive skupine od 8.00 do 10.00 ure se želi to ranljivo skupino dodatno zaščiti tako, da se jo loči od ostale skupine potrošnikov, so opozorili. Odlok o tem bo začel veljati 30. marca 2020.

Premeir Janez Janša (SDS) Foto:DZ
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu