Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Brglez o financiranju OŠ A. Šuštarja: “Ne bi bilo ne prav in ne pošteno”

Print Friendly, PDF & Email

“Ustava se ne bo spremenila, ker za takšno spremembo ni nujno potrebnega trinajstega glasu v ustavni komisiji. Proces ustavne spremembe se nikoli ne bi obudil, če nas ne bi izsiljevali koalicijski partnerji s tem, da se izpelje ustavna sprememba pred spreminjanjem zakonodaje. Našli smo rešitev za ločitev javnega od zasebnega šolstva ne na način, da odpravljamo zasebno šolstvo, ampak da služi kot dopolnilo javnemu, ki je izhodišče. Za realizacijo te ideje pa služi zakon o financiranju vzgoje in izobraževanja. Nismo proti javnemu šolstvu, kot so nam ideološko očitali na levici, nimamo zavržnih motivov za spreminjanje ustave, s čimer so po nas z ideološkim kladivom mahali na desnici, nismo pa tudi za to, da se otrokom vzame to, kar so do sedaj imeli, tudi če je to črkobralsko morda celo dopustno. Ko so predlagatelji šli na ustavno sodišče, so mislili, da so zmagali, zdaj pa bi jim nekateri to radi vzeli s spremembo zakona. To ne bi bilo ne prav in ne pošteno.”

To stališče je v pogovoru za Večer predstavil predsednik državnega zbora in podpredsednik SMC Milan Brglez. Pogled je zanimiv, ker je v nasprotju z ravnanjem v državnem zboru, kjer je SMC javno podprla in izglasovala dopolnilo Desusa o financiranju šol. Dopolnilo pomeni, da bi parlament odločbo ustavnega sodišča, da mora država za šolanje otrok v šestih zasebnih osnovnih šolah dati nekaj več, uresničil tako, da bi dal manj.

To dopolnilo Desusa in SMC je odbor za izobraževanje že vključil v predlog spremembe zakona. S spremembo, ki jo je letos, sicer z dvema letoma zamude, pripravila ministrica Maja Makovec Brenčič (SMC), predlagala pa parlamentu vlada Mira Cerarja (SMC), bi za omenjene osnovne šol namenil nekaj več denarja kot dobivajo zdaj.

Ali bo tudi obveljala novost, da bi diskriminacijo otrok in staršev iz pretežno vernih družin odpravljali z novo diskriminacijo, bo odločal državni zbor na seji čez dober teden.

Intervju v Večeru Aleša Kocjana in Uroša Jesiha z Brglezom  pa je tudi sicer izstopajoče novinarsko delo tedna in vreden branja:

https://www.vecer.com/lider-opozicije-odgovornejsi-od-erjavca-6359114

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu