Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Nekdanji šef Sove Selan trguje z maskami

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd januar 2021, 11:53 dop

Medijski prostor je prejšnji teden nenavadno ostro reagiral, ko se je pokazalo, da je skupina podjetnikov poskušala pretentati vlado, ki je šele prevzemala oblast, pri nabavljanju zaščitnih mask, ki jih je primanjkovalo po celotni državi.

Ko je nova vlada prevzela oblast, so bila skladišča prazna. Hude težave, ker zaščitne opreme primanjkuje, so povsod po Evropi.

Kot me je opozoril bralec Spletnega časopisa pa je prejšnji teden združenja kemijske industrije pri GZS poslalo priporočilo svojim članom, da se lahko v času težav glede nakupa mask obrnejo na Sebastijana Selana.

Gre za nekdanjega šefa Sove, v času katerega je Iran preko NLB še pral milijardo evrov in ki ga je Janez Janša odstavil takoj, ko je prevzel svojo drugo vlado po volitvah leta 2012.

Selan je po razrešitvi z vrha Sove postal direktor precej prestižnega podjetja Marina Portorož. Podjetje je obvladoval Bojan Petan, pod katerega sodi tudi časopis Dnevnik

Selan je šef Sove postal julija 2010. Tok denarja iz Irana pa se je dogajali od konca leta 2008 in do decembra 2010. Začel se je skoraj takoj po tem, ko je oblast prevzela vlada Boruta Pahorja. Decembra 2010 je, tudi zaradi zahteve Banke Slovenije, NLB zaprla sporne račune. V času Selana so pred volitvami leta 2011 iz Sove v medije, verjetno preko vlade Boruta Pahorja, pripotovale informacije o povezavah SDS z domnevnimi neonacisti. Zaradi uhajanja podatkov, namen je bil verjetno vplivati na razplet volitev, so bili pozneje tudi kazenski postopki. Ni znano, da bi bil kdo kaznovan.

Ko sem danes pri gospodu Selenu preverjal, ali je pri njem res mogoče kupiti maske, je to potrdil, a je opozoril, da ima težave pri nabavah kot vsi v tem času. Dobiva jih iz Londona, podjetja pa manj kot 500 kosov ne morejo naročiti.

Združenja kemijske industrije pri GZS, je svoje člane, da se lahko glede nakupa mask obrnejo na Selana, pozvalo tako:

“Predsednik ZKI g. Denis Jahić je sporočil, da se bi glede nakupa/naročila mask morda kazalo obrniti še na drugega ponudnika g. Sebastijana Selana, tel. 041 306805.”.

Sporočilo je bilo takšno:

Namesto Selana, ki je direktor Sove postal julija 2010, je za šefa obveščevalcev februarja 2012 Janša postavil Damirja Črnčeca, ki je bil zadnje leto in pol svetovalec za nacionalno varnost Marjana Šarca.


--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu