Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Propadel scenarij hitrega referenduma in volitev pozneje!

(Last Updated On: 20/03/2018)

Državna volilna komisija danes ne določa aprilskega datuma ponovitve referenduma o drugem tiru in ne govori o izvedbi parlamentarnih volitev 10. junija. Oboje je padlo v vodo. Propadlo. Zaradi odstopa premiera Mira Cerarja (SMC) predsednik Borut Pahor v petek ni razpisal rednih parlamentarnih volitev. Vrhovno sodišče pa državni volilni komisiji tudi še ni predalo sodbe, po kateri bo morala danes že hitro določati datum ponovljenega referenduma.

Rokov ni, bolezni pa se zgodijo

Sodbe o ponovitvi referenduma še nismo dobili, sem včeraj izvedel na državni volilni komisiji. Neuradno je bilo slišati, da je razlog morda tudi, ker je sodnik Erik Kerševan, ki je bil v primeru drugi tir tudi poročevalec, zbolel. Po razglasitvi sodbe pa ga je ostro kritiziral premier Miro Cerar, ker je Viliju Kovačiču Kerševan pred časom zagotovil, da bo sojenje pošteno. Senat, ki je odločil, da mora biti referendum ponovljen, je vodila Brigita Domjan Pavlin, ob Kerševanu pa je bil v njem še Marko Prijatelj.  Prejšnji teden so sodbo in glavne razloge razglasili in tudi objavili. Dostopni so na povezavi tukaj. Celovita sodba s podrobnim opisom razlogov pa še nastaja. Predsednik državne volilne komisije Anton Gašper Frantar  je takoj po razglasitvi sodbe za Spletni časopis ocenil, da bi sodbo na DVK lahko dobili do začetka tega tedna. Po tem mora komisija v 48 urah določiti nov datum glasovanja na referendumu. Ta datum je lahko najmanj 30 dni in največ 45 dni od dneva razpisa. Če bi za dan razpisa določili današnji datum, bi bil referendum lahko 22. ali 29. aprila, težko pa 6. maja. Z zamikom prejema sodbe se zamikajo tudi datumi. Če sodbe še nekaj dni ne bo, bo postal mogoč tudi datum 13. maja, čez čas pa tudi 20. maj. Ker je premier Miro Cerar po sodbi o referendumu odstopil, kar omogoča nekoliko hitrejše predčasne volitve tudi v maju, združitev obeh odločanj ni več povsem nemogoča. Pomenila bi prihranek treh milijonov evrov za državo in eno pot za volivce na volišča manj.

Ustavno sodišče je to že prepovedalo!

Predsednik Borut Pahor Foto: DZ/Borut Peršolja

A težav z datumi bo še kar nekaj. Pri referendumu in volitvah. Predvsem o tem se bo danes in jutri s predstavniki poslanskih skupine začel posvetovati Borut Pahor. Že danes je k sebi povabil predstavnike največjih poslanskih skupin.

Čas konec aprila in v začetku maja zaradi praznikov za izvedbo referenduma ali za priprave na volitve ni najboljši. Pred šestim majem so, denimo, prvomajski prazniki, ko je v torek in sredo dela prost dan. To pa so dnevi, ko bi morala biti odprta predčasna volišča, če bi bil referendum 6 maja.

Pred štirimi leti je ustavno sodišče o takšnem datumu odločilo, da je neustaven in to pojasnilo tako: “Določitev dneva glasovanja neposredno po času državnega praznika in šolskih počitnic že sama po sebi otežuje udeležbo volivk in volivcev na referendumu ter s tem učinkovito uresničevanje pravice glasovanja na referendumu. To še toliko bolj velja ob upoštevanju nove ustavne ureditve referenduma, ki je uvedla strožje pogoje za zavrnitev zakona na referendumu (zavrnilni kvorum). Taka določitev datuma glasovanja ob tem, ko je imel Državni zbor na voljo tudi druge možnosti, lahko vrže sence dvoma na poštenost referendumskega postopka in s tem zamaje legitimnost referendumske odločitve.”

Kršilci ob pravico določiti datum

Najbrž je tudi zaradi številnih zlorab, ki so jih v preteklosti že zagrešile večine v državnem zboru, ki so se predvsem kot hudič križa izogibale hkratni izvedbi volitev in referendumom, ustavno sodišče poslancem določanje datuma preprosto odvzelo in ga pri drugem tiru prepustilo DVK, ki pa veliko izbire ne bo imela.

V dveh dneh po prejemu sodbe mora državna volilna komisija določiti datum referenduma, ki se objavi v uradnem listu.  Ustavno sodišče je to odločilo januarja, ko je razveljavilo “Lex Čepin”, torej določbo zakona iz časov vlade Boruta Pahorja, po kateri si je vlada iz državnih rezerv od takrat lahko dodelila 97.000 evrov za referendumsko kampanjo, in hkrati odločilo tudi, da bo datum ponovljenega referenduma določila kar DVK in tokrat prvič ne državni zbor.

Je prav, da predsednik republike Borut Pahor ni razpisal rednih volitev

View Results

Loading ... Loading ...

 

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.
image_pdfimage_print
(Visited 3.001 times, 1 visits today)

Komentarji (6)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu