Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kongres Levice z borbeno retoriko, Turnškom in Gysiem

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 5th avgust 2018, 02:45 pop

Volilni program in kandidate za parlamentarne volitve na kongresu v Centru urbane kulture Kino Šiška v Ljubljani danes predstavlja Levica. Na začetku kongresa je zadonela internacionala, partizanske pesmi in slišati je bilo odločno retoriko proti zatiranju proletarcev in kmetov. Stranka Levica je nastala po lanski združitvi Iniciative za demokratični socializem (IDS) Luke Meseca in Stranke za ekosocializem (TRS) Violete Tomić. Glavna dilema pred stranko je, ali se jim bo uspelo ponovno uvrstiti v državni zbor. Javnomnenjske raziskave jim trenutno kažejo, da so tik nad pragom.

Borbene pesmi in ostra retorika

Vzdušje na začetku kongresa si lahko ogledate na posnetku:

Levico od združitve vodi Luka Mesec, namestnica je Tomićeva.

Vrh stranke na začetku kongresa

Lani sta se združili le dve stranki nekdanje koalicije Združena levica. Tretja, Demokratična stranka dela (DSD) Franca Žnidaršiča je ostala samostojna in je že prej zase registriral ime Združena levica (ZL-DSD). Kongres, kot so sporočili iz Levice, je bil uvodno dejanje v volilno kampanjo za državnozborske volitve, za katere po odstopu premiera Mira Cerarja še ni povsem jasno, kdaj bodo in zato tudi to ni jasno, kdaj se začne čas kampanj. Predsednik republike Borut Pahor je nameraval redne volitve pred tednom razpisati za 10. junija, a se je zaradi Cerarjevega odstopa temu odpovedal. Iz Levice so napovedali, da se jim bodo na kongresu pridružili predstavniki sindikatov. V zgodovini stranke je imel pomembno, a precej neslavno vlogo, sindikalist Branimir Štrukelj, o čemer lahko več preberete tukaj. Na kongres so prišli, kot so to opisali iz Levice, tudi “naši tovariši iz tujine”.

Nagovor Gysija, reformista iz DDR

V imenu strank Evropske levice je kongres nagovoril šef evropske levice, Gregor Gysi. Gysi je bil na začetku kongresa še na poti. Prišel je popoldan. Ta nemški politik je prevzel vodenje vzhodnonemške partije po odstopu Egona Krenza decembra 1989. Gysi je bil izvoljen za šefa partije, ni pa prevzel tudi oblasti v državi. V prvem govoru je priznal, da je njegova stranka državo pripeljala na rob propada in sprožil transformacijo stranke v stranko demokratičnega socializma. Podobno kot v tistem času v Sloveniji Ciril Ribičič, ki je Zvezo komunistov Slovenije (ZKS) preimenoval v stranko demokratične prenove. Ribičič je imel v vrhu prejšnjega režima močnega očeta.

Vplivnega očeta, ki je bil visok uradnik Vzhodne Nemčije in tudi minister za kulturo (66-73) je imel tudi Gysi. Po prevzemu partije je bil Gysi izvoljen v ljudsko skupščino, ki pa je bila odpravljena, ko je bila Vzhodna Nemčija združena k Zahodni. Pozneje je bil večkrat izvoljen v nemški parlament

Imunitetni odbor nemškega parlamenta pa je še v prejšnjem tisočletju ugotovil, da je bil med leti 1978 in 1889 sodelavec vzhodnonemške tajne službe z nadimkom IM notar. Ugotovitvi je Gysi ugovarjal takrat in ji še vedno.

Pomembni politiki z evropske levice pa so kongres nagovorili po videopovezavi. Tako so to sporočili iz stranke:

Na kongresu tudi Turnšek in Gulič

Kljub škandalu je bil leta 1998 Gysi ponovno izvoljen v nemški parlament in očitki njegove politične kariere niso ustavili.

Šef zveze Borcev Tit Turnšek in  nekdanji poslanec LDS Aleš Gulič

Ustavile ga niso niti težave z zdravjem, preživel je infarkt in možgansko operacijo (leta 2004). Po nasvetu zdravnikov je po teh težavah z zdravjem opustil kajenje.

Na kongresu Levice so bile številne zanimive osebnosti. Denimo Manca Košir, pa tudi šef zveze Borcev Tit Turnšek in  nekdanji poslanec in politik LDS Aleš Gulič, za katerega je slišati, da bi lahko kandidiral za Levico. Turnšek mi je povedal, da je na kongresu kot predstavnik Zveze Borcev.

Zadnja leta opozicijski Levici, ki je od nekdanje ZL prevzela vseh šest poslancev (izstopil je pozneje nekdanji predsednik TRS Matjaž Hanžek), javnomnenjske raziskave kažejo, da ima možnosti, da bo šel del državnega zbora. A je zadnje mesece bolj pri dnu. Levica je pod NSi, kjer so – najbrž tudi zaradi nizkih rezultatov – januarja zamenjali predsednico Ljudmilo Novak in daleč za SD, s katero so bili na volitvah pred štirimi leti izenačeni.

Preračun, ki ga opravim tako, da izločim neopredeljene volivce in tiste, ki ne nameravajo na volitve, ki omogoča primerjavo z volitvami in med raziskavami, jim s spodnjo rdečo črto kaže tako:

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (14)

Disqus Comments (13)

https-spletnicasopis-eu