Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Židan: “Odstopil bom”

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 21st december 2022, 12:05 dop

“V tistem trenutku bom tudi sam kot predsednik državnega zbora odstopil, ” je predsednik DZ Dejan Židan (SD) napovedal, da bo v torek po izvolitvi Janeza Janše (SDS) za mandatarja, državni zbor ostal brez predsednika.

“Izvolila me je druga večina”

Židan je napoved odstopa pojasnil tako:

“Državi bo vladala neka druga večina, ki mora imeti svojega predsednika DZ. Mene je izvolila neka druga večina, ki zdaj odhaja.”

Glasovanje o tem ali bo Janša predsednik vlade, bo v torek zvečer. Za izvolitev je nujnih 46 glasov. Doslej je na takšnem glasovanju propadel le Zoran Janković, ko ga je predlagal predsednik republike Danilo Türk:

Na vprašanje, kako hitro po izvolitvi mandatarja, bi lahko dobili ministre in bo Janša res prevzel oblast, je Židan odgovoril, da v kakšnih dveh tednih.

Doslej so po izvolitvi za mandatarja poslanci ministre najhitreje, po 13 dneh, izvolili Janezu Drnovšku leta 1992, enako hitro pa je to uspelo tudi Janši, ko je sestavil drugo vlado po volitvah leta 2011.

Šarec je sam predal štefeto Janši

Židan je opozoril, da nova vladna koalicija ni nastala zaradi sistematičnega truda SDS. Nastala je, kot je dejal, ker je zmanjkalo poguma na drugi strani, pri Levici Luke Meseca, ki se je odmaknila od Šarčeve vlade in ker se je Marjan Šarec (LMŠ) sam odločil, da preda štafeto v roke Janši. Židan je dejal:

“Danes govoriti, da je SDS s sistematičnim ravnanjem prišla do desne vlade, ne drži. Ta nova vlada, ki bo verjetno nastala, je posledica ravnanj Levice in Marjana Šarca.”

Na posnetku sta Židan In Šarec:

Dejan Židan in Marjan Šarec Foto: SD

O protestih koalicije sovraštva (uradno sicer propagandno naslovljeni kot proti koaliciji sovraštva) proti novo vladi, ki jo sestavlja relativna zmagovalka zadnjih volitev SDS, ki so napovedani za popoldan pred prostori strank SMC in DeSUS, je Židan povedal, da teh protestov ne organizira SD, pričakuje pa, da ne bo groženj ljudem, ki protestirajo, ker imajo pravico povedati, kar si mislijo, hkrati pa Židan pričakuje tudi, da ne bo groženj nobenemu poslancu.

Napoved odstopa in ocene dogajanja Dejana Židana si lahko ogledate v video posnetku:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (11)

https-spletnicasopis-eu