Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Neskončne makete: Spodleteli most čez Glinščico Petriča in Zorka

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 03/01/2021)

Ko so se le končali zapleti pri gradnji Karavanškega predora, ki ga Avstrijci že nekaj časa vrtajo, na naši strani pa je dolgo vse stalo, ker posla ni dobil Kolektor Stojana Petriča, zdaj vse kaže, da bo Kolektorju spodletel tudi posel gradnje mostu čez Glinščico, ki ga že lani nepričakovano ni dobilo to podjetje. 

Bi za 13,5 milijonov ali osem?

Namesto podjetij Kolektor, Riko in Pomgrad, ki bi most zgradili za 13,5 milijona evrov, se je pojavila skupina podjetij Markomark Nival, Nival Invest in Ekorel, ki je ponudila, da most zgradi za osem milijonov. Lani se je zdelo, da bodo lahko začeli graditi most, saj jim je 2TDK že dodelil posel, a se je potem neverjetno zapletlo z očitki, da bi naj imeli ponarejene reference o sposobnosti zgraditi tak most.

Po dolgih zapletih in preverjanjih je zdaj državna revizijska komisija ugodila pritožbi konzorcija podjetij Markomark Nival in Ekorel. Čeprav je 2TDK upravičeno dvomil o višini zidu za referenco, je napačno postopal, ko je razveljavil razpis, konzorcij bi po zakonu moral pozvati k zamenjavi podizvajalca z ustreznejšim podizvajalcem, ki ima potrebne reference, je za slovensko tiskovno agencijo ugotovitve državne revizijske komisije danes pojasnil predsednik komisije Samo Červek.

Ni še čisto jasno, ali to pomeni, da bo 2TDK konzorciju tudi dodelil posel. Po vseh zapletih, ki smo jim bili priča, nič več ni gotovo.

KO VLADA ZAVOZI CEL TIR

Za drugi tir se je že v času vlade Mira Cerarja govorilo, da ga bo gradil Kolektor. A poslov pred volitvami ni dobil nihče, tudi zaradi nerodnosti prejšnje vlade, ki si je iz državnih rezerv dodelila slabih sto tisoč evrov za propagando pred referendumom.

Ker to ni bilo pošteno z vidika enakosti vseh v kampanji, je ustavno sodišče razveljavilo del referendumske ureditve, vrhovno sodišče pa pozneje celoten referendum. Odločitev vrhovnega sodišča, ki je ugotovilo, da so goljufali, je bila razlog, da je odstopil prejšnji premier Miro Cerar in da je predsednik republike Borut Pahor razpisal predčasne volitve poslancev, ki so bile pred dobrim letom in pol.

Dogajanje je bilo dodatno nenavadno, ker so zagovorniki hitrega začetka gradnje drugega tira v času vlade Mira Cerarja imeli velikansko propagandno premoč v primerjavi s pobudnikom referenduma Vilijem Kovačičem in opozicijo v državnem zboru (SDS, NSi). 

Stojan Petrič, ki je član vrha Foruma 21 Milana Kučana, je s Kolektorjem namreč že pred tem prevzel največje časopisno podjetje v državi Delo, ki izdaja časopisa Delo in Slovenske Novice. Prodal je Delo za krepko manj kot deset milijonov Kolektorju Dušan Zorko, ki je vodil Laško po propadu Bojana Šrota.

Danes Zorko vodi 2TDK, kjer skuša Kolektor dobiti milijardne posle pri gradnji drugega tira. A se kljub Zorku na vrhu, tja je prišel tudi s podporo SD, kar naprej zapleta.

Do neskončnosti.

Enaki zapleti že pri maketi

Zelo podobni zapleti so bili v preteklosti že pri maketi drugega tira, ki so nazadnje odnesli šefa direkcije za infrastrukturo Damirja Topolka, ki ga je Alenka Bratušek pol leta po zahtevi Marjana Šarca morala premestila na nekoliko nižja delovno mesto: za namestnika šefa. Ta manjša “degradacija je bila posledica dejstva, da je moral Šarec pol leta prej sprejeti odstop ministra Jureta Lebna in je takrat povedal, da pričakuje, da bo Bratuškova zagotovila, da “Leben ne bo žrtev, psi bodo lajali, karavana pa bo šla dalje”.

Zamenjave so bile posledica podatkov o izdelavi makete drugega tira, ko jo je zaradi domnevne napake v excelu za 133.590 dobilo podjetje ART Rebel 9, ki je težaško delo prepustilo kar neizbranemu drugemu ponudniku, ki bi podoben kontejner sam izdelal za 60.851 evrov.

Excel ni opazil, da je 60.851 evrov manj kot 133.590.

Spregledali so to napako na direkciji, ki jo je vodil Topolko in tudi vsi drugi v vladi. Odstop Topolka je po bil mnenju premiera februarja nujen, ker je rekel, da je šlo pri izbiri bistveno dražjega ponudnika le za računsko napako.

Topolko je sicer predvsem trdil, da so vse delali po navodilih iz ministrstva in vlade.

Odkritje makete drugega tira z nagovorom premierja Mira Cerarja Foto: Vlada
Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu