Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Počivalšek: Loputanje z vrati je všečno, a politično nezrelo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd januar 2021, 11:03 dop

Predsednik Stranke modernega centra Zdravko Počivalšek obžaluje odločitev Ksenije Klampfer, da bo izstopila iz Stranke modernega centra, so sporočili iz SMC v daljšem sporočilu za javnost, v katerem Počivalšek Klampferjevi in Miru Cerarju, ki mu je tudi poslal javno pismo, sporoča:

“Javno dopisovanje ne koristi. Koristi pa pogovor.”

Celoten odziv predsednika stranke Zdravka Počivalška na odstop podpredsednice Klampferjeve in na pismo nekdanjega predsednika SMC Mira Cerarja o tem, da noče v vlado, ki bi jo vodil Janez Janša, objavljam v celoti:

“Ta odločitev preseneča, zlasti v luči tega, da je mag. Klampfer pred tremi meseci postala podpredsednica stranke. Res so se politične okoliščine v zadnjih tednih precej spremenile, vendar to vodstva stranke ne bi smelo odvezati odgovornosti do svojih volivk in volivcev ter do iskanja rešitev v dobro države.

Dejstvo, da je mag. Klampfer svojo odločitev skorajda sočasno sporočila predsedniku SMC in medijem, najbrž razgalja pravo ozadje njene odločitve, to je popuščanje pod težo javnega pritiska na SMC, da svoje prihodnje politične odločitve podredi interesu drugih strank.

Razumljivo je, da imamo različne poglede na nastalo situacijo in na prihodnje delovanje tako stranke kot države. Vendar bi bilo prav, da se o tem pogovorimo. Loputanje z vrati je hipno res lahko všečno, a obenem politično nezrelo.

Dosežke dela ministrice Klampferjeve cenita tako stranka kot njen predsednik. To ji je večkrat tudi osebno povedal. Učinki ukrepov, za katerimi je stala in se osebno močno izpostavila, so in bodo vidni še dolgo potem, ko vlada, katere del je, ne bo več delovala. Mnoge je lahko izpeljala zato, ker je imela za seboj politično zaslombo tudi v lastni stranki. Trditi drugače je nepošteno.

Predsednik stranke je pozorno prebral očitke mag. Klampfer na račun vodenja stranke. Stranka modernega centra je bila in ostaja v nečem zelo liberalna: v strpnosti do različnih stališč. Vedno so bili v stranki različni pogledi na vprašanja in izzive. Tudi sedaj, ko je po odstopu predsednika vlade ves politični prostor potisnjen v navidezno nujo po sprejemanju rokohitrskih odločitev, je tako. Ne predsednik ne vodstvo stranke si ne domišljata, da bo do dokončne odločitve stranke o tem, kako naprej, vodila pot miselnega enoumja in podleganja koristoljubnim argumentom.

V tem oziru predsednik stranke razume tudi pismo ustanovitelja in prvega predsednika stranke dr. Mira Cerarja. Kot izraz lastne volje in mišljenja, do katerih ima v SMC vsakdo vso pravico.

Ocena politične situacije, kot jo je v pismu izrazila mag. Klampfer, je po mnenju predsednika stranke pomanjkljiva in ne temelji na dejstvih, ampak površni nabirki pol- in neuradnih informacij.

Naj ponovimo: SMC je v zvezi s trenutnimi političnimi razmerami sprejela samo dve odločitvi, in sicer: da se bo pogovarjala z vsemi, ki bodo nakazali izvedljive ideje o oblikovanju morebitne nove vlade in da se z odstopom predsednika vlade pripravlja na morebitne nove predčasne volitve.

Vse drugo je sklepanje na pamet.

V trenutkih, kakršni si sledijo po odstopu predsednika vlade, šteje, če si znajo ljudje zaupati in svoje pomembne poteze sporočati v odprtem pogovoru. To je ključ do uspešnega dela skupine in skupnosti.

Javno dopisovanje k temu ne koristi. Koristi pa pogovor. Tega se predsednik stranke dobro zaveda, zato ob številnih obveznostih v službi, zadnje tedne vse svoje proste ure preživlja s člani strankinih odborov po vsej Sloveniji. Na te pogovore je bila vabljena tudi mag. Klampfer. Ali se je vabilu odzvala, ve najbolje sama.

Zdravko Počivalšek na kongresu, ko je bil izvoljen za predsednika, ob njem Marjan Šarec in Miro Cerar Foto P.J.

Cerarjevo pismo, Cerar je pomemben igralec, ker se bo kot izvoljen poslanec, če ne prevzame položaja v novi vladi, lahko vrnil v državni zbor, je bilo v celoti takšno:

Pismo Mira Cerarja Zdravku Počivalšku
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu