Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Za Pahorja odstop Šarčeve vlade manjša nestabilnost

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th februar 2020, 09:39 pop

“Odstop vlade in krajše obdobje manjše politične stabilnosti do imenovanja nove vlade ne bi smelo imeti večjih posledic za nadaljnji ugodni gospodarski in socialni napredek naše države.”

To je na sprejemu za diplomatski zbor ob pričetku leta na Brdu pri Kranju danes povedal predsednik republike Borut Pahor, ki je ocenil tudi odločitev evropskega sodišča, da ni pristojno za presojo arbitražnega spora s Hrvaško in izstop Velike Britanije iz EU.

Pri arbitraži nič novega

O odločitvi Evropskega sodišča je dejal, da nič ne spreminja in opozoril, da sodišče obe državi poziva, da implementirata arbitražno razsodbo. Diplomate je Pahor gostil s Tanjo Pečar.

O razmerah po padcu vlade je povedal:

“V vsakem primeru, s predčasnimi volitvami ali brez njih Slovenija zdaj potrebuje novo vlado, ki ima prepričljivo politično večino in prepričljiv program svojega dela. Zlasti, če bi prišlo do oblikovanja nove vlade brez predčasnih volitev je pomemben program njenega dela. S tem bo dala vlada javnosti jasen signal, da so koalicijske stranke skupaj v vladi zato, da uveljavijo skupen program in ne zato, ker jih je strah predčasnih volitev. V primeru morebitnih predčasnih volitev letos ni dvoma o njihovi ustavnosti, legalnosti in legitimnosti. Rok, ki ga je za uveljavitev ustavne odločbe o spremembi volilnega sistema naložilo ustavno sodišče, se izteče konec leta.”

O današnjem izstopu Velike Britanije iz EU, pa je Pahor povedal:

“Spoštujem voljo britanskega ljudstva in nalogo oblasti, da jo uveljavi. Kljub temu je danes zame, za prepričanega Evropejca žalosten dan. Odhaja država s katero imamo toliko skupnega.

Pri odločitvi pa so očitno prevladale razlike. Morda se bo v prihodnje to bolje videlo kot prej. Zato tudi jaz ne pravim zbogom, ampak nasvidenje.”

Na posnetku sta predsednik republike Borut Pahor in premier Marjan Šarec, ki je v ponedeljek odstopil, kar pomeni, da je padla njegova vlada:

Borut Pahor in Marjan Šarec Foto: Urad predsednika republike

Celoten nagovor o razmerah v državi po odstopu vlade, izstopu Velike Britanije iz Evropske unije in o odločitvi Sodišča Evropske unije glede pristojnosti v tožbi Slovenije proti Hrvaški v povezavi z arbitražo (ki pa ni bil nujno izgovorjen povsem enako), si lahko preberete tukaj:

Govor predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja na sprejemu za
diplomatski zbor ob pričetku novega leta
Govor predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja na sprejemu za diplomatski zbor ob pričetku novega leta
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu